`WW kunstenaars is nog te streng'

De versoepeling van de WW-regels voor kunstenaars gaat lang niet ver genoeg. Kunstenbond FNV Kiem noem het kabinetsbeluit van vrijdag een ,,wassen neus''. De werkgevers uit de toneelsector zijn blij dat hun lobby enig resultaat heeft gehad.

Gisteren maakte staatssecretaris Van der Laan (Cultuur) bekend dat de kunstenaars 26 van de 36 weken gewerkt moeten hebben om voor een WW-uitkering in aanmerking te komen. Tot nu toe is het 16 van de 39 weken. Het kabinet wilde dat kunstenaars gingen vallen onder de algemene regeling van 39 van de 52 weken. De Tweede Kamer behandelt het voorstel dit najaar.

Jaap Jong van de FC Federatie van Werkgeversverenigingen in de Cultuur: ,,We zijn er gelukkig in geslaagd een aparte artiestenregeling te krijgen. Het is niet helemaal waar we op inzetten maar beter dan het voorstel van de regering.'' Uit een onderzoek blijkt volgens hem dat bij de eis van 39 van de 52 weken 81 procent van de artiesten niet meer in aanmerking zou komen. ,,Dat is nogal wat. Die zouden in de bijstand te maken krijgen met strenge eisen voor omscholing.'' Jong voorziet dat de vluchtweg WIK in dat geval snel zou overstromen. Hij rekent uit dat in 2003 ongeveer 7 procent van de werknemers in de toneelsector niet in aanmerking kwam voor de oude regeling van 16 van 39 weken. Met de eis van 26 weken wordt dat 36,5 procent. Bij 39 weken, zoals het kabinet wilde, zou het 45,4 procent zijn geworden. Jong: ,,Het is nog steeds een forse achteruitgang voor een heleboel mensen.''

Volgens FNV Kiem, de vakbond voor de kunsten en media, heeft het ministerie alleen naar de getallen gekeken en niet naar de werkelijkheid van de sector.

Volgens Martin Kothman van FNV Kiem krijgen steeds meer mensen moeite met de periode van 16 weken. Het komt volgens hem doordat theaters minder voorstellingen afnemen door geldgebrek. ,,In de oude situatie was met kunst- en vliegwerk wel aan de 16 weken te komen, maar 26 weken is te veel.''