Willem zoek, Joep terug uit VS

Willem Scholten was vanochtend de grote afwezige in het door hem veroorzaakte drama in de Rotterdamse haven. Waar de voormalig directeur uithing was niemand precies duidelijk. Thuis, op zijn boot of in zijn huis in Frankrijk?

Onder het personeel van het Havenbedrijf heerste vanochtend een gelaten stemming. ,,Hoewel iedereen gewoon aan het werk is'', zegt een woordvoerder van Havenbedrijf Rotterdam. Dat de directeur met het verstrekken van de bankgarantie aan RDM te kwader trouw heeft gehandeld wil er bij niemand in. Scholten permitteerde zich echter te veel vrijheid in zijn relatie met RDM-baas Van den Nieuwenhuyzen. Hij leende zijn zakenpartner eerder al geld voor een op te starten helikopterplatform en de aankoop van het cruiseschip Rotterdam. Constructies waarover de gemeenteraad in de zomer van 2003 kritische vragen stelde, waarna Van den Nieuwenhuyzen besloot 5 miljoen euro terug te betalen.

Waar Joep van den Nieuwenhuyzen is, werd in de loop van de morgen duidelijk: hij is op weg naar Nederland. De afgelopen dagen verbleef hij in VS in verband met financiële problemen rond MD-helikopters, de Amerikaanse helikopterfabriek in Arizona die hij in 1999 overnam. De fabriek heeft problemen bij een order voor het leveren van helikopters voor de Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), omdat de heli's te zwaar zijn. Ook de toezegging om twee `leenhelikopters' te leveren kon Van den Nieuwenhuyzen wegens de financiële problemen niet nakomen. Van den Nieuwenhuyzen is inmiddels naar Nederland teruggevlogen, en zou vanmiddag in Amsterdam een persconferentie geven.

De afgelopen weken was er nog de nodige ophef over de salariëring van de directie van het havenbedrijf. De gemeente Rotterdam laat een adviesbureau uitzoeken of Scholten en zijn mededirecteur, Pieter Struijs wel `marktconform' verdienen. Omdat beide directeuren op dit moment zestig jaar oud zijn en hun pensioendatum nadert was de vraag gerezen of mogelijke opvolgers voor de directie wel te vinden zouden zijn voor de huidige beloning. Scholten verdient 177.000 euro. Ook onderzoekt het adviesbureau of de huidige topstructuur met twee directeuren, nog wel voldoet. Ondanks de RDM-affaire wordt het onderzoek voortgezet.