`Verwarde stamgast' verdacht van brand joodse gaarkeuken

De brand in een joodse gaarkeuken in Parijs, in de nacht van 21 op 22 augustus, is vermoedelijk aangestoken door een joodse oud-medewerker.

Raphaël B., omschreven als een verwarde stamgast van de gaarkeuken, is gisteren in voorlopige hechtenis genomen, ten gevolge van een uitgebreid buurtonderzoek en huiszoeking. Hij heeft nog niet bekend. Hij zou gehandeld hebben uit kwaadheid, nadat het centrum geen prijs meer had gesteld op zijn incidentele hand- en spandiensten, omdat hij verschillende keren moeilijkheden had veroorzaakt.

De brand, die het centrum volledig in de as legde, bracht een golf van verontwaardiging teweeg. President Chirac en premier Raffarin veroordeelden de duidelijk opzettelijke brandstichting in de scherpste bewoordingen.

Op de muren van het centrum waren hakenkruizen en antisemitische leuzen (met veel schrijffouten) geklad. Sylvan Shalom, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken die het centrum enkele dagen na de brand bezocht, drong bij de Franse autoriteiten aan op een ,,hardere aanpak'' van het toenemende aantal incidenten met een anti-joods karakter.

Het is voor de tweede keer in korte tijd dat een vermeend antisemitisch incident bij nader inzien een andere toedracht blijkt te hebben. Deze zomer beweerde een jonge vrouw, dat zij en haar baby in een forenzentrein waren aangevallen door een groep Noord-Afrikaanse en zwarte jongens. Zij was, zo zei zij, voor jodin aangezien. Nader onderzoek wees uit dat zijzelf haar kleren had gescheurd en met viltstift hakenkruizen op haar buik had aangebracht. Zij had gehandeld uit behoefte aan aandacht van haar naasten.

Het incident lokte, net als de brand in de gaarkeuken, een golf van protest uit. De Israëlische premier Sharon riep Franse joden, tot hun woede en die van de Franse overheid, op tot emigratie naar zijn land. Nadat de ware toedracht duidelijk werd, putten de media zich uit in excuses aan hun lezers en kijkers en kwam er een discussie op gang over terughoudendheid van politiek en media ten aanzien van dit soort incidenten.