Turkije wil overspel weer straffen

De Turkse regering wil overspel opnieuw als misdrijf gaan bestempelen, zo heeft minister van Justitie Cemil Cicek gezegd, en daarmee heeft hij de belangrijkste oppositiepartij en vrouwengroepen razend gemaakt. Een vroegere overspelwet werd zes jaar geleden ingetrokken in opdracht van het Turkse Hooggerechtshof met het argument dat deze voornamelijk tegen vrouwen werd gebruikt en zo ongelijkheid in de hand werkte.

,,Wij geloven dat overspel een misdaad moet zijn, omdat de maatschappij dat ook verwacht'', aldus minister Cicek volgens de Turkse pers van gisteren. Zijn regerende Gerechtigheid- en Ontwikkelingpartij (AKP) die voortkomt uit de moslimfundamentalistische beweging, wil de overspelwet terugbrengen in het kader van de hervorming van de hele strafwet. Die hervorming is in principe bedoeld om de strafwetgeving in overeenstemming te brengen met Europese criteria. En dat is weer nodig wil Turkije in aanmerking komen voor toetreding tot de Europese Unie, wat het vurig wil.

De belangrijkste oppositiepartij heeft meteen gedreigd tegen de hele herziene strafwet te zullen stemmen als vervolging voor overspel inderdaad terugkeert. De AKP heeft echter een absolute meerderheid in het parlement.

Andere aangekondigde veranderingen in de strafwet omvatten onder andere langere gevangenisstraffen voor politiefunctionarissen die aan foltering schuldig worden bevonden en afschaffing van strafverlaging voor zogeheten eermoorden.

Daarnaast worden racisme en andere vormen van discriminatie voor het eerst strafbaar gesteld.