Sharon wil Gaza sneller ontruimen

De Israëlische premier Sharon wil in februari 2005 de 21 Israëlische nederzettingen in de Gazastrook gelijktijdig ontruimen.

De operatie zal worden uitgevoerd door de politie onder verantwoordelijkheid en met hulp van het leger, waarbij rekening gehouden wordt met heftig verzet van een deel van de 8.100 orthodoxe kolonisten en met gewapende aanvallen van Palestijnse organisaties.

Na terugkeer van zijn jaarlijkse week vakantie op zijn boerderij in de Negev kondigde Sharon tijdens een ingelaste bijeenkomst van het veiligheidskabinet de versnelling van de uitvoering van zijn plan aan. De militaire, financiële en wetgevende voorbereiding moet in de periode half september eind december zijn afgerond, een half tot driekwart jaar eerder dan verwacht. Hij legde het nieuwe plan vanochtend voor aan de fractie van zijn Likudpartij in het parlement.

Volgens een woordvoerder van Sharon leidt uitvoering van het oorspronkelijke plan – ontruiming in drie fases vanaf september 2005 – alleen maar tot meer verzet en onzekerheid. Tijdens het beraad van het veiligheidskabinet zei Sharon dat sommige ministers wel doen alsof zij voor het ontruimingsplan zijn, maar in de praktijk tegenwerken. ,,Wie het allemaal niet bevalt, kan opstappen. Niets houdt mij tegen, niemand kan mijn armen en benen binden'', aldus premier, die een minister betichtte van ,,vals patriottisme''.

Sharon is in december tot de conclusie gekomen dat de 21 nederzettingen in de Gazastrook te midden van 1,3 miljoen Palestijnen niet langer zijn te handhaven. De politieke en militaire kosten zijn te hoog geworden en bovendien zal in welk vredesplan dan ook Israël de Gazastrook verlaten. Als het plan, dat gesteund wordt door de Verenigde Staten en de Europese Unie, werkelijk wordt uitgevoerd is het de eerste, omvangrijke ontmanteling van nederzettingen sinds de Zesdaagse Oorlog van 1967. In de 21 tot forten omgebouwde nederzettingen wonen kolonisten, van wie velen uit Amerika afkomstig zijn, die werken in de landbouw of in Israël zelf. Voor hen zijn compensatieregelingen in de maak, die kunnen oplopen tot 300.000 dollar en meer als het om bedrijven en tuinderijen gaat. Verwacht wordt dat enkele duizenden inwoners zich tot het laatste moment zullen verzetten met steun van een deel van Likud en de zionistisch-religieuze partijen. De kolonisten noemden Sharon vandaag ,,een dictator zonder weerga'' en een jood, die Israëlisch land ,,judenrein'' wil maken. Sharon is ook al voor nazi uitgemaakt.

Leden van Likud hebben zich eerder tegen het plan uitgesproken, maar Sharon negeert dat tot grote frustratie van zijn tegenstanders. Hij rekent erop dat de Knesset zich in meerderheid achter het plan zal scharen en hij weet zich gesteund door de peilingen. In oktober wil hij bovendien zijn regering uitbreiden met de Arbeidspartij en de twee ultraorthodoxe partijen om zo verzet plegende Likudministers en -Knessetleden te omzeilen.