Serena Williams simpel verder

Verrassende uitslagen zijn uitgebleven op de eerste dag van de US Open. Alle favoriete tennissers voor de eindzege sloegen zich gisteren in New York vrij eenvoudig verder in het vierde en laatste grandslamtoernooi van het jaar.

Tweevoudig US Open-winnares Serena Williams maakte in haar eerste partij korte metten met de Tsjechische Sandra Kleinova. Met bij tijd en wijle flitsend spel was ze in 53 minuten klaar: 6-1 en 6-3. De Amerikaanse leek geen hinder meer te ondervinden van de knieblessure, die haar dit jaar vaak kwelde. Door deze blessure aan haar knie liep Williams onlangs de Olympische Spelen mis. Zij deed wel mee aan Wimbledon, waar zij in de finale verloor van de Russische Sjarapova.

Williams introduceerde overigens de laatste mode op de tennisbaan. Ze sloeg zich warm op kniehoge tennislaarzen. De organisatie verbood haar op de laarzen de wedstrijd te tennissen.

Mauresmo, als tweede geplaatst in New York, ontdeed zich van de Amerikaanse Marissa Irvin in twee sets: 6-4 en 6-2. Capriati, drie keer halve finaliste op Flushing Meadows, schrok van haar zwakke optreden in de eerste set tegen de Tsjechische Denisa Chladkova: 2-6. De als achtste geplaatste Amerikaanse herpakte zich en won eenvoudig de volgende twee sets: 6-1 en 6-2. Dementjeva verschalkte haar landgenote Dinara Safina in drie sets: 2-6, 6-1 en 6-2.

Bij de mannen bereikten na de als eerste geplaatste Zwitser Roger Federer ook de als zesde geplaatste Amerikaan Andre Agassi en de als derde geplaatste Spanjaard Carlos Moya de tweede ronde. Agassi speelde in de late avond op het hardcourt een sterke partij tegen zijn landgenoot Robby Ginepri: 7-6, 6-4 en6-2. Moya moest duidelijk op gang komen tegen de pas 19-jarige Amerikaan Brian Baker, die tot het toernooi was toegelaten met een wildcard. De Spanjaard verloor de eerste set met 7-6, maar zette vervolgens de zaken recht door de volgende drie sets te winnen met 6-4, 6-4 en 6-2.

Todd Martin heeft bij de US Open afscheid genomen van het internationale toptennis. De 34-jarige Amerikaan nam na zijn nederlaag in de eerste ronde tegen de Fransman Fabrice Santoro de microfoon en zei `goodbye' tegen de tennisfans. ,,Dit is het einde voor mij'', zei Martin, ,,misschien is het wel een grote fout en ga ik straks huilen. Ik bedank iedereen voor de steun en de hulp.'' Martin won in zijn vijftien jaar durende profcarrière acht toernooien en stond eenmaal in een grandslamfinale: Melbourne in 1994.