Prodi: EU wint van VS

Het leek een grap toen woordvoerder Reijo Kemppinen van de Europese Commissie gisteren tijdens de dagelijkse persbriefing hoog opgaf van de gezamenlijke Europese prestaties tijdens de Spelen. Met 82 gouden medailles en meer dan 280 medailles in het totaal had Europa landen als de VS, China en Rusland ver achter zich gelaten. En, zo voorspelde hij, in 2008 zou het nog beter worden wanneer Roemenië en Bulgarije tot de EU waren toegetreden. Dan zou ongetwijfeld de Aziatische dominantie bij het turnen kunnen worden aangepakt.

Dat de woorden van de commissiewoordvoerder wel degelijk een serieuze ondertoon hadden en dat het begrip `subsidiariteit' voor de Brusselse bestuurders bij de sport ver te zoeken is, bleek later op de dag toen er een officiële verklaring van voorzitter Romano Prodi van de Europese Commissie wereldkundig werd gemaakt. Daarin wees de voorzitter van het dagelijks bestuur ook nog eens op de Europese medailleoogst en feliciteerde hij de ,,Europese sportbeweging'' die was gebaseerd op waarden als eerlijkheid, grootmoedigheid en standvastigheid. En alsof er niet een toenemende roep klinkt op een Europees bestuur dat zich tot de kerntaken beperkt sprak de Italiaan tevens de hoop uit op nog betere prestaties bij de volgende Spelen waar dan tevens de Europese samenwerking nog meer zou moeten worden uitgedragen. ,,Ik hoop dat de Europese lidstaten in Peking behalve de vlag van hun eigen land ook de vlag van de Europese Unie als symbool van onze eenheid zullen meedragen'', aldus Prodi.