Plan voor sluiting helikamp De Kooy

Minister Kamp (Defensie) wil uit bezuinigingsoverwegingen het marinevliegkamp De Kooy bij Den Helder sluiten. In Den Helder, dat de laatste jaren al veel arbeidsplaatsen bij de marine heeft zien verdwijnen, is geschokt gereageerd op de plannen.

Volgens een interne studie van het ministerie naar het eigen helikopterbestand, die vorige week aan Kamp is voorgelegd, kan Defensie De Kooy beter afstoten. De 21 Lynx-helikopters op De Kooy, die op termijn worden vervangen door NH-90 helikopters, zouden in dat geval kunnen worden overgebracht naar de Brabantse basis Gilze-Rijen.

Een woordvoerster van Defensie onderstreepte overigens vanmorgen dat het ten aanzien van De Kooy vooralsnog slechts om een voornemen gaat en niet om een besluit. Niettemin zal staatssecretaris Van der Knaap de komende maanden alvast overleg voeren met de provincie Noord-Holland, de gemeente Den Helder en het lokale bedrijfsleven over de gevolgen van een mogelijke sluiting.

Op vliegkamp De Kooy, dat vooral in gebruik is voor helikoptervluchten, werken circa 500 mensen. Ook helikopterbijstand bij reddingsoperaties op zee en op de Waddeneilanden wordt regelmatig vanaf De Kooy gegeven. De vliegbasis wordt intensief gebruikt door off-shore bedrijven, die per helikopter naar olieplatforms voor de kust reizen. De Helderse wethouder Waltmann (VVD) gaat ervan uit dat het vliegveld zonder de bijdrage van de marine niet langer rendabel zal zijn, waardoor ook de off-shore operaties zullen verdwijnen. Hij spreekt van ,,een gigantische dreun, die we niet eenvoudig te boven zullen komen.'' Waltmann verwijt het kabinet Den Helder in de steek te laten. ,,In plaats van dat Den Helder door de regering, wordt geholpen, zoals in het verleden vaak beloofd, krijgen we de ene klap na de andere te verwerken.''

Het Kamerlid Van Baalen (VVD) heeft protest aangetekend tegen de voorgenomen sluiting.