Nieuw olieveld in Mexico

De Mexicaanse staatsoliemaatschappij Pemex heeft in het noorden van de Golf van Mexico olievondsten gedaan die de potentiële reserves van het land kunnen verdubbelen. Dat heeft de krant El Universal gisteren gemeld op basis van uitspraken van Pemex-directeur Luis Ramirez Corzo.

Ramirez Corzo denkt dat, als de schattingen kloppen, Mexico een even grote olieproducent kan worden als Saoedi-Arabië en Rusland. De omvang van de nieuwe reserves wordt geschat op 54 miljard vaten (van 159 liter). Daarmee zou het potentieel van Mexico toenemen tot 102 miljard vaten. De bewezen reserves belopen 15,7 miljard vaten. Mexico produceert 3,3 miljoen vaten per dag, ongeveer 4,5 procent van het wereldtotaal. Volgens Ramirez Corzo kan dat op middellange termijn toenemen tot 7,5 miljoen vaten.

De reserves bevinden zich in zeven velden, diep in de Golf van Mexico. Pemex verwacht aanzienlijke investeringen te moeten doen om ze te kunnen ontsluiten. De velden zijn ontdekt met seismische studies. De woordvoerder van Pemex benadrukte dat de aanwezigheid van grote voorraden gas en olie ,,waarschijnlijk is maar nog definitief bewezen moet worden''. Voor zekerheid zal het bedrijf een beroep moeten doen op technologische kennis van andere partijen, bijvoorbeeld de olieconcerns Shell, Exxon of Petrobras.

Analisten vragen zich af of Pemex de exploitatiekosten kan opbrengen. De reserves liggen op een diepte van twee kilometer, waardoor de winning technisch gecompliceerd en duur is. Winning van olie uit de diepzee kost 4 dollar per vat, bijna het dubbele van olie uit ondiepe wateren. De inschakeling van buitenlandse partijen bij de exploitatie kan bovendien op verzet stuiten van fracties in het Mexicaanse parlement, die tegen toegang van buitenlandse partijen in de Mexicaanse energiesector zijn. Zij beroepen zich daarbij op de Mexicaanse grondwet.