`Moed, eer, helden, offer, vrijheid, Bush'

De Republikeinse Conventie in New York is begonnen als een zorgvuldig geregisseerde bijeenkomst die weinig aan het toeval overlaat. Dag twee van een journalistiek logboek over de Republikeinse Conventie.

Moed, eer, helden, offer, vrijheid, George W. Bush. Die woorden klonken gisteravond permanent, in iedere denkbare volgorde. De regie van de Republikeinse Conventie in New York was strak, op het militaire af, maar tegen tien uur ontstond een kleine crisis toen collega Moore de perstribune wilde bestijgen.

Moore, bekend van enige boeken en documentaires over Amerika, waaronder `Fahrenheit 9/11', schrijft deze week een rubriek over de conventie voor de krant USA Today. Steeds meer en steeds hogere veiligheidsmensen dromden samen om de cineast/columnist uit de zaal te weren, maar zijn accreditatie bleek in orde.

Na geruime tijd nerveus overleg werd de gebogen filmmaker-met-de-basebalpet naar een plek op de tribune geëscorteerd. Eenmaal gezeten tussen niets vermoedende verslaggevers van gedrukte media moet Moore de best bewaakte man in de kolossale hal zijn geweest. Oud-president George H. W. Bush en andere dignitarissen verloren misschien hun mandekking aan hem.

fotografen en cameramannen richtten massaal hun lenzen op de beroemde criticus van de president. Gelukkig had hij zijn stukje voor vandaag al ingeleverd, anders was er van werken weinig terecht gekomen. Al met al zoog het incident wel enige aandacht weg van de conventie, waar in talloze vraaggesprekjes met delegatieleden en filmfragmenten op grote schermen de moed van de Amerikaanse troepen en het leiderschap van George W. Bush werden geëerd.

Op de Democratische Conventie in Boston, eind juli, was weinig aan het toeval overgelaten. De Republikeinen namen de kunst van de politieke massacommunicatie een stap verder. Op twee toespraken na, door senator John McCain en oud-burgemeester Giuliani van New York, werd amper het woord gevoerd in de klassieke zin van het woord. Ondersteund door flink ritmische muziekflarden werd een soort tv-taptoe opgevoerd, waarin het draaide om begrippen als moed, trouw, offers en George W. Bush. Ondersteund door beelden van militair materieel.

Het eren der troepen én de Almachtige was gisterochtend vroeg al begonnen op het ontbijt van de delegatie uit de staat Texas. Daar was niet alleen de eed van trouw aan de Amerikaanse vlag afgelegd, maar nadat de voorzitter een piepklein Texaans vlaggetje had kunnen lenen van een afgevaardigde, was ook de vlag van de `lone star state' door alle aanwezigen toegebeden.

De voorzitter had zijn leden nog aangeraden om áls zij al wandelend de stad ingingen, niet te opzichtig door de stad te lopen met hun geplastificeerde toegangskaarten. ,,Dat is vragen om moeilijkheden.'' Hij herinnerde `gedelegeerden die niet gewend zijn een hoed te dragen' ook nog even aan het protocol bij het passeren van de vlag (hoed even afnemen). Geen overbodige tip want heel wat afgevaardigden dragen boven hun denim partij-overhemd een stijfselfrisse cowboyhoed.

Joe Herne, een van de Texaanse afgevaardigden, is grondstoffen-inkoper bij het defensie-bedrijf Raytheon in Dallas. Hij werd vier jaar geleden partijlid. Als Afrikaanse Amerikaan was hij altijd Democraat, maar hij voelt zich bij Republikeinen beter thuis. ,,Hoewel, als ik nu voor het eerst ging stemmen, wist ik het nog niet zo zeker. Zonder `911' had hij ongetwijfeld veel meer gepresteerd.''

Irak zit Herne lelijk dwars. Door die oorlog is president Bush in zijn ogen bijna nergens aan toe gekomen. Hij heeft veel uit te leggen aan familie en vrienden. Hij is vooral overgegaan naar de Republikeinen vanwege het geloof; hij vindt er meer begrip voor zijn sterke protestantse overtuiging.

De dominee, die het ontbijt afsluit, zegt in zijn gebed waar het op neerkomt: ,,We zijn verwikkeld in een geloofsoorlog. Die kunnen we alleen winnen als we Gods wapenrusting lenen.'' De Texaanse delegatie bidt in een balzaal van het New York Hilton Hotel ,,voor president Bush en zijn adviseurs in Jezus' naam''.

De gelovige vastberadenheid, waar George W. Bush in zijn thuisstaat om geliefd is bij partijgenoten, beheerste gisteravond de officiële conventie. Wie de ongehoord intensieve veiligheidsbarrières had genomen en de nieuwste apparatuur was gepasseerd het kostte me gisteravond anderhalf uur werd binnen ondergedompeld in een door de aanslagen van 11 september 2001 geïnspireerd militarisme.

Zowel senator John McCain als oud-burgemeester van New York, Giuliani (duidelijk geïnteresseerd in de kandidatuur 2008) prezen de president om zijn moedige leiderschap. Terwijl hij zelf tegenover het Amerikaanse televisiestation ABC twijfel had laten ontstaan over de vraag of de de oorlog tegen het terrorisme ooit te winnen is, toonden zij zich optimistischer. ,,Wat er straks ook gebeurt in de verkiezingen, George W. Bush heeft nu zijn plaats in de geschiedenis al verdiend'', profeteerde Giuliani. Daarmee was hij de enige die, al of niet opzettelijk, een kiertje openliet voor de mogelijkheid dat er volgend jaar geen Republikein meer in het Witte Huis woont.

    • Marc Chavannes