Meer winst tv-zenders RTL

Het televisiebedrijf RTL Nederland, eigenaar van de commerciële zenders RTL4, RTL5 en Yorin en de radiozenders Yorin FM en RTL FM, heeft in het eerste halfjaar een nettowinst van 10,8 miljoen euro behaald. Een jaar geleden was dat nog 6,8 miljoen euro. De omzet ging van 160 miljoen naar 164 miljoen euro. De omzet van moederconcern RTL Group steeg met 11 procent tot 2,57 miljard euro.

Dat heeft het mediaconcern vandaag bekendgemaakt. De winststijging van RTL Nederland komt vooral voor rekening van gestegen inkomsten uit licenties en merchandising (dvd's, petjes, spellen) en een hogere telefonieomzet. Daarnaast zijn de kosten teruggebracht, onder andere door een afslanking van de organisatie.

De advertentie-inkomsten vielen licht tegen, zegt financieel directeur B. Habets van RTL Nederland. De advertentiemarkt in Spanje en Frankrijk liet het eerste halfjaar juist een forse stijging zien. Habets verwacht dat de Nederlandse advertentiemarkt het tweede halfjaar ,,wat zal aantrekken'', maar rekent niet op een forse stijging.

Verliezen bij de radiostations RTL FM en Yorin FM, waarvoor RTL Nederland vorig jaar voor respectievelijk 22,9 miljoen en 32,9 miljoen euro licenties heeft gekocht, drukten het bedrijfsresultaat. Over de eerste zes maanden leden die een verlies van 5 miljoen euro, en Habets verwacht eenzelfde verlies in het tweede deel van dit jaar. Volgens RTL gaat het om ,,aanloopverliezen'', en moeten de radiostations in 2005 financieel beter renderen.

RTL Nederland komt binnenkort met een nieuwe dienst: `tv on demand'. Op de website kunnen dan programma's worden bekeken die al uitgezonden zijn. De kijker kan tegen betaling van 1,30 euro een code aanvragen, waarmee hij op de pc het programma kan zien. Dit voorjaar werd al geëxperimenteerd met de nieuwe dienst, toen het programma `De erfenis' op de website was te bekijken. Belangrijk was de vraag of de beveiliging tegen illegaal kopiëren voldeed, en dat bleek zo te zijn.

RTL Nederland heette tot 2 augustus Holland Media Groep.