Mahalia Jackson

Ze was de koningin van de gospelmuziek en behield die status na haar dood. Mahalia Jackson (1911-'72) was een vrouw als een kathedraal en had een stem die daarbij paste; een volle en ver dragende contra-alt.

Zingen deed ze al in haar jeugd, met name in de Sanctified Church. Haar platencarrière kwam op gang toen ze in 1946 bij de `indi' Apollo tekende maar pas na haar overstap naar Columbia brak ze ook door naar de blanke markt. Zo stond ze in april '61 voor een ademloos publiek in het Amsterdamse Concertgebouw. Op The Essential Mahalia Jackson staan drie stukken van een concert dat ze kort daarvoor in Stockholm gaf met haar vaste pianiste Mildred Falls. In het juichende How I got over doet Jackson hier, bijna 50 jaar oud, qua drama niet onder voor Maria Callas in haar beste tijd.

Ook uit de rest van deze dubbel-cd blijkt dat Mahalia op haar best was tijdens concerten, bijvoorbeeld op het Newport Festival van 1958. Haar slepende rubato's in het Onze Vader van A. Malotte en haar enorme drive in het rockende Didn't it Rain zijn tekenend voor Jacksons positie: haar teksten waren kerks maar haar muziek was werelds. Haar jeugdidool was niet voor niets blueslegende Bessie Smith zoals nog goed te horen in het van Apollo geleende Dig a litlle deeper uit 1953.

Dat liedje staat ook op I Asked the Lord, dat ten onrechte meldt dat het concertopnamen zou betreffen. Het inlegvel van deze dubbelaar is een flodder, de cd bestaat voor de helft uit doublures, het belang steekt in de dvd-schijf. Daarop is La Jackson in zwart-wit te zien in tv-opnamen uit 1961. Met name in You never walk alone, dat fungeert als leitmotiv, straalt ze als een bewaarengel van onaardse proporties. Dat Jackson in de kerk bleef en de soulscepter gunde aan Aretha Franklin, eveneens predikantendochter, was een kwestie van marktverdeling. Gospelkoningin Mahalia Jackson was, van de handel in bloemen tot onroerend goed, ook een prima zakenvrouw.

Wie wil horen hoe haar boodschap doorwerkt moet op 4 september naar Amsterdam Zuidoost waar om 12 uur het eerste Nederlandse Gospelfestival begint.

The Essential (Columbia/Legacy 51290). I asked the Lord (ZYX DVD 3030).

    • Frans van Leeuwen