Kinderhandel Kenia leverde `wonderbaby's'

De Keniaanse politie heeft gisteren vijf mensen aangeklaagd die betrokken zouden zijn bij kindersmokkel van Kenia naar Groot-Brittannië. Een van hen is de vrouw van de in Londen gevestigde aartsbisschop Gilbert Deya, leider van de Gilbert Deya Kerken, een van de snelst groeiende kerken in Groot-Brittannië.

De in Kenia geboren geestelijke zegt kinderloze paren aan nakomelingen te kunnen helpen door kwade geesten te verjagen met gebed. Zo'n zwangerschap hoeft geen negen maanden te duren en seksueel contact is volgens Deya niet nodig. ,,Wonderbaby's zijn het werk van God'', zegt Deya.

De Keniaanse politie heeft twee weken geleden in Nairobi elf zogeheten `wonderbaby's' weggehaald bij het echtpaar Michael en Eda Odera. De 57-jarige Eda Odera zou de afgelopen vijf jaar iedere vier maanden een kind hebben gebaard. Uit DNA-onderzoek is gebleken dat de kinderen niet van het echtpaar kunnen zijn. Het stel is in staat van beschuldiging gesteld, net zoals twee Britten van Afrikaanse afkomst.

Twee privé-klinieken in Nairobi waar Britse vrouwen van een wonderbaby zouden zijn bevallen, zijn inmiddels gesloten. In een BBC-documentaire werd gesuggereerd dat de `wonderbaby's' van de echte moeders zijn gestolen of gekocht. Inmiddels heeft zich een aantal Kenianen bij de politie gemeld die hun pasgeboren kind op duistere wijze zijn kwijtgeraakt.