Gitaarsolo's bij zachter Sonic Youth

Volgend jaar bestaan ze vijfentwintig jaar, en is Sonic Youth de band met de langste jeugd uit de pophistorie. Als jeugd staat voor behoefte aan vernieuwing, dan is de naam nog steeds van toepassing op de vijf muzikanten uit New York.

Maar als jeugd staat voor behoefte aan luidruchtigheid, dan is de naam inmiddels verouderd. Want zoals gisteravond bleek in het uitverkochte Paradiso speelt Sonic Youth nu zachter dan bij eerdere verschijningen. Ook de karakteristieke sessies waarbij de tegen de geluidsboxen aangedrukte gitaren om het hardst mogen piepen en rondzingen zijn incidenteler geworden.

De nummers die Sonic Youth nu speelt zijn langer uitgesponnen dan vroeger, en drijven op een langzaam evoluerend, zoemend gitaargeluid. De verschuivingen zijn minimaal. Maar mede dankzij de aanwezigheid van het nieuwe, vijfde bandlid Jim O'Rourke zitten er genoeg opwindende accenten in de `drones'. En wel dankzij een element dat zich vroeger niet direct met Sonic Youth liet associëren: gitaarsolo's.

Niet alleen O'Rourke maar ook Lee Ranaldo blonken gisteravond uit in plotseling opflitsende, venijnige loopjes over hun gierend vervormde gitaarhalzen. De simpele stijl en de manier waarop ze versmolten met de achtergrond deed verrassend genoeg denken aan die van stadsgenoten The Strokes - en niet andersom.

De zang werd als altijd afgewisseld tussen Kim Gordon en Thurston Moore, die allebei nogal onvast klonken. Maar ook dat is geen nieuws: hun liedjes moeten het niet hebben van gezongen melodieën. Toch zou je je kunnen voorstellen dat een nieuw nummer als Kim Gordon And The Arthur Doyle Hand Cream (beter bekend als Mariah Carey) in de uitvoering van een krachtiger zanger moeiteloos tot popsong zou uitgroeien. Nagenoeg de hele nieuwe cd Sonic Nurse werd gespeeld, en slechts een paar klassiekers uit het verleden, waaronder Expressway To Your Skull en Teenage Riot.

Al zingt ze omfloerst, bassiste/gitariste/trompettiste Kim Gordon groeit steeds nadrukkelijker uit tot voorvrouw. Frontaal in het midden, met meer theatrale handgebaren dan eerst, in roze glimjurk met daaronder een stevige rock-beha, leidde ze haar groep door ook de grootste gitaarstormen.

Concert: Sonic Youth. Gehoord: 30/8 Paradiso, Amsterdam.

    • Hester Carvalho