Gijzelaars doen oproep tot actie vóór hoofddoek

Twee Franse journalisten die in Irak zijn ontvoerd hebben gisteren een dringend beroep op hun landgenoten gedaan de straat op te gaan om te demonstreren tegen het verbod van hoofddoeken op Franse scholen, omdat hun leven in gevaar is.

Op een video-opname die door hun ontvoerders aan het Arabische televisiestation Al-Jazira was gestuurd, riep een van de journalisten, Christian Chesnot, president Chirac op zijn goede wil jegens de Arabische wereld te tonen door de wet die het dragen van hoofddoeken op openbare scholen verbiedt ,,onmiddellijk'' in te trekken. ,,Het is een kwestie van tijd, misschien minuten, en wij zijn onder de doden'', zei hij in het Engels.

In Frankrijk gingen gisteren duizenden mensen, onder wie veel moslims, de straat op om de ontvoerders op te roepen de journalisten te laten gaan.

Het `Islamitisch Leger in Irak', een groep die eerder al buitenlandse gijzelaars heeft vermoord, gaf Parijs zaterdag 48 uur de tijd om de als aanval op de islam omschreven wet in te trekken, maar uitte toen geen specifiek dreigement tegen het leven van de journalisten. Volgens Al-Jazira heeft de groep het ultimatum gisteren met 24 uur verlengd. De Franse regering heeft gezworen niet voor de eisen van de ontvoerders te buigen.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Michel Barnier, die met spoed naar het Midden-Oosten is gereisd om de Arabische wereld achter de Franse positie te krijgen, richtte gisteren vanuit Egypte een gepassioneerd beroep op de ontvoerders om hun gijzelaars vrij te laten. ,,Onze grondwet, onze wet garandeert al degenen die in Frankrijk leven vrijheid van geweten en vrijheid van godsdienst'', zei hij. Barnier is nu in Jordanië.

Ook Iraakse sunnitische en shi'itische groepen en islamitische organisaties buiten Irak, waaronder de zeer gezaghebbende sunnitische Al-Azharuniversiteit en de Palestijnse moslimextremistische groep Hamas, hebben er bij de ontvoerders op aangedrongen om de journalisten vrij te laten. Zij wezen onder andere op de Franse oppositie tegen de oorlog in Irak.

De Iraakse premier, Iyad Allawi, op zijn beurt merkte juist op dat de gijzeling aantoont dat ,,er geen neutraliteit mogelijk'' is in Irak en dat zij die ,,niet meevechten'' aan de zijde van de Iraakse regering niet aan terrorisme ontsnappen. ,,De Fransen maakten zich illusies als zij hoopten daarbuiten te blijven. Vandaag bereikt de chantage van de extremisten hen ook.'' Parijs heeft boos gereageerd op Allawi's uitspraak.

Een moslimextremistische website heeft vandaag gemeld dat 12 in Irak ontvoerde Nepalezen de keel is afgesneden.

reportage: pagina 5

toekomstvisie: pagina 7