Een koninklijke kraal vol maagden

Tijdens de traditionele vruchtbaarheidsdans mag de koning van Swaziland elk jaar een nieuwe maagd kiezen uit een zwerm kwetterende tienermeisjes met ontblote borsten. Een ode aan zijn almacht.

Prinses Sikhanyiso heeft er de pest in. Met haar koninklijke Nikes moet de oudste dochter van koning Mswati III de blubber in om riet te snijden, ten teken dat een van de oudste rituelen in de monarchie officieel begonnen is. Haar Gucci-zonnebril glijdt bijna van haar neus.

Maar ook prinsessen, of juist prinsessen, ontsnappen niet aan de eeuwenoude tradities van Swaziland, een koninkrijk van krap een miljoen inwoners dat is weggemoffeld tussen Zuid-Afrika en Mozambique. Elders in Afrika mogen moderne snufjes als grondwetten en parlementaire democratie de koningen hebben beroofd van hun gezag en hun ceremonies. Niet in Swaziland, thuisland van de laatste absolute monarchie op het continent. Onafhankelijke rechtspraak, oppositiepartijen, vrije pers zijn hier verboden. In Swaziland regeert de koning nog zoals de stichter van de natie in de negentiende eeuw. De jaarlijkse `Dans met het riet', of Umshlanga zoals de Swazi's zeggen, geldt er als de belangrijkste ode aan zijn almacht.

Tijdens de Umshlanga laat de koning zien dat elke vrouw binnen de grenzen van het koninkrijk de zijne is. Het ritueel brengt alle maagden in het land tussen de twaalf en de twintig naar de koninklijke kraal, zodat de vorst de mooiste kan uitkiezen. Toen zijn vader Sobhuza II in 1982 overleed, liet hij zeventig vrouwen na en naar schatting 218 kinderen. Mswati III is nog jong (36): hij is pas elf keer getrouwd.

Het snijden van het riet in de zompige moerassen van de koninklijke Ezulwini Vallei is het begin van het zes dagen durende ritueel. Van de stengels worden windschermen gevlochten voor de kraal waar de moeder van de koning woont. Tussen de wuivende riethalmen kwetteren twaalfduizend tienermeisjes. Sommigen legden de vijftig, zestig kilometer te voet af, anderen werden in de achterbakken van vrachtwagens geladen. Prinses Sikhanyiso is in een van de BMW's van de koninklijke familie voorgereden. Ze ligt nu haar donkere lokken op de achterbank te vlechten en te bellen met haar mobiele telefoon: ,,Ik verveel me zo.''

De dag van de Dans, op maandagochtend. Om zeven uur in de ochtend nemen de meisjes een bad in de warmwaterbronnen aan de voet van de berg Mazimba. Naakte gedaantes in een dichte mist. Wie de koning gaat zien moet schoon zijn. Nomcebo Dlamini (18), handdoek om haar middel, lacht bij de ingang van het badhuis uitdagend naar twee mannen in een sportwagen die stiekem naar de vrouwen komen kijken.

Alleen kinderloze en ongetrouwde jonge vrouwen – iNgabisa – mogen aan de ceremonie meedoen. Zo probeerden de eerste koningen van Swaziland tienerzwangerschappen tegen te gaan.

In het aidstijdperk zou het ritueel ook besmetting met het aidsvirus moeten helpen voorkomen. Naar schatting 38 procent van de volwassen bevolking is besmet. In reactie op de uitdijende epidemie voerde Mswati III drie jaar geleden een speciaal kuisheidsgebod in voor meisjes onder de 18 jaar. Overtreders moesten een koe betalen. [Vervolg SWAZILAND: pagina 4]

SWAZILAND

Een rieten rokjeen gestifte lippen

[Vervolg van pagina 1] De meisjes van Swaziland nemen het niet zo nauw met dat soort regels, geeft Nomcebo Dlamini toe. Ze trekt het rieten rokje aan dat ze voor de dans behoort te dragen en stift haar lippen rood. ,,De helft van de meisjes hier heeft al lang met iemand geslapen.'' 's Avonds glippen de meisjes nog wel eens de kampen uit voor een vluchtig avontuur.

De koning zelf houdt zich ook niet aan zijn wetten. In het jaar dat hij zijn decreet uitvaardigde, koos hij een meisje van zeventien tot zijn bruid. Hij bekende wel schuld en betaalde keurig een koe.

De verbannen oppositiegroepen van Swaziland noemen de Umshlanga ,,legale pornografie''. ,,Het misbruik van de meisjes heeft twee kanten'', zegt de voorzitter van Swaziland's Jeugdcongres, Alex Langwenya. ,,Ten eerste mag de koning zich ieder jaar vergapen aan meisjes die topless en in rieten rokjes voor hem paraderen. En alle andere mannen van Swaziland krijgen de kans om de jonge meisjes het hof te maken.''

Maar de meisjes zijn de laatsten die klagen. Wiebelend van plezier trekken ze de kraal binnen. De vruchtbaarheidsdans is niet alleen een plicht, maar ook een jaarlijkse vlucht uit het ouderlijk huis. En iedereen is voor even gelijk.

,,Ik ben zo gelukkig'', roept Nomcebo Dlamini, als ze met de stoet voorbij trekt. Zelfs prinses Sikanyiso, die het vrouwenleger langs het paleis het stadion in leidt, lijkt nu te lachen. Van afstand doet de massa vrouwen, rietstengels stevig in de knuisten, denken aan middeleeuwse legers. Duizend voeten, kralen aan de enkels, stampen op de grond. Twee stappen vooruit, een achteruit. Twee stappen vooruit, een achteruit. De koning kijkt tevreden vanaf zijn troon.

Alleen de lege stoelen naast hem verraden dat Mswati III ook zijn zorgen kent. Zuid-Afrikaanse kranten meldden dat twee echtgenotes hem deze maand hebben verlaten. Koningin Putsoana Hwale is in Zuid-Afrika gezien met een nieuwe geliefde. Delisa Magwaza zou naar Londen zijn verdwenen. Reden: gebrek aan aandacht. Het publiek smiespelt op de tribune: ,,Ze zijn echt weg.''

Mswati's zus, prinses Phumele, de ceremoniemeester voor de dans, kijkt verschrikt als ze om uitleg wordt gevraagd. ,,Waar heb je dat gehoord?'' zegt ze. En dan: ,,Ik ben niet de juiste persoon om op deze vragen antwoord te geven.''

Als de koning met zijn krijgers in dierenhuiden het grasveld opstormt om de maagden de inspecteren, moedigt zijn zus hem door de luidsprekers aan. De koning knielt en speurt. De meisjes giechelen. Of er een nieuwe koningin tussenzit, krijgt Swaziland pas over maanden te horen.

,,Ik ben al jaren gelukkig getrouwd met één man'', zegt prinses Phumele na afloop. ,,Dat lijkt mij de beste manier in deze tijd. Maar mijn mond is beslist niet groot genoeg om de koning dat te zeggen. Dat zeg je tegen God toch ook niet?''

    • Bram Vermeulen