Directeur Rotterdamse haven weg

De directeur van het Havenbedrijf Rotterdam, W. Scholten, is met onmiddellijke ingang geschorst, nadat hij geheime financiële garanties ter waarde van 100 miljoen euro had gegeven aan het noodlijdende defensiebedrijf RDM. Dit heeft de Rotterdamse wethouder en president-commissaris van het Havenbedrijf, W. van Sluis, gistermiddag bekendgemaakt.

Het havenbedrijf is volledig in handen van de gemeente Rotterdam, maar het bedrijf heeft sinds 1 januari een zekere bestuurlijke zelfstandigheid gekregen.

In Rotterdam hebben de fracties in de gemeenteraad zonder uitzondering `met verbijstering' gereageerd. Diverse fracties willen naast het eigen onderzoek dat de raad van commissarissen laat instellen, ook een onderzoek door de gemeente, in de vorm van een enquête.

PvdA en SP wijzen er daarbij op dat het college ,,de direct verantwoordelijke was'' tot de verzelfstandiging van het Havenbedrijf. Donderdagmiddag vindt in de gemeenteraad een interpellatiedebat plaats.

Het Pvda-Kamerlid L. Blom zou vandaag vragen om een brief van staatssecretaris van Defensie Van der Knaap over de financiële relaties tussen het ministerie van Defensie en de RDM-bedrijven van Van den Nieuwenhuyzen.

Blom wil tijdens een vergadering van de vaste Kamercommissie van Defensie voorstellen de Algemene Rekenkamer een onderzoek te doen.

Donderdagavond stelde directeur Scholten (60) zijn raad van commissarissen op de hoogte van de garanties van in totaal 100 miljoen euro, die hij had verstrekt aan RDM, het deels failliete defensieconcern van zakenman J. van den Nieuwenhuyzen. De garanties zou Scholten persoonlijk vanaf 2002 aan het bedrijf hebben verstrekt.

Scholten moest zijn commissarissen wel van de situatie op de hoogte brengen, omdat twee buitenlandse banken, de Duitse Commerzbank en de Britse Barclays Bank, hun geld bij het havenbedrijf opeisten. Commerzbank eist 25 miljoen euro op en Barclays en Commerzbank tezamen nog eens 75 miljoen euro.

De garanties die Scholten heeft verstrekt had RDM nodig om kredietverstrekking veilig te stellen. Volgens wethouder Van Sluis wilde Scholten met de garanties de Rotterdamse havenbelangen dienen ,,in verband met duikbootorders''. RDM heeft een aantal bedrijven op het Rotterdamse haventerrein staan.

In mei hoorden de commissarissen voor het eerst dat Scholten een garantie had afgeven voor een aantal bedrijven van RDM. Het ging toen om een bedrag van 25 miljoen euro. De commissarissen besloten dat dit bedrag ,,nog nét'' binnen het mandaat van Scholten viel, aldus Van Sluis. De commissarissen waren op de hoogte gesteld van de garantie door Commerzbank. De bank deed dat nadat een aantal onderdelen van het RDM-concern failliet was verklaard.

Een onderzoek moet de komende weken uitwijzen hoe groot de financiële schade is.

Als gedelegeerd commissaris is H. Smits tijdelijk benoemd tot directeur van het havenbedrijf. Smits was eerder directeur van de Rabobank en Schiphol.

Wethouder Van Sluis blijkt vrijdag bij minister Zalm op bezoek te zijn geweest om hem te informeren over de affaire. De rijksoverheid wordt op 1 januari 2006 voor ongeveer eenderde mede-eigenaar van Havenbedrijf Rotterdam. Dat is afgesproken tijdens een bestuursakkoord over de aanleg van de Tweede Maasvlakte, waarvoor de overheid 726 miljoen euro fourneert ten behoeve van de aanleg van een zeedijk.

Tevens betaalt het rijk Rotterdam 500 miljoen euro voor een derde van de aandelen van het havenbedrijf, dat op zijn beurt het verkregen geld investeert in de aanleg van de Maasvlakte. Wethouder Van Sluis verwacht niet dat de aanleg van de Tweede Maasvlakte nu in gevaar komt.

Vorige week kondigde het havenbedrijf nog aan het defensiebedrijf RDM Defence Systems te hebben gekocht, een doorstart van een deel van het in april failliet gegane RDM-Technology. Het door directeur Scholten getekende contract werd echter vrijdag in twijfel getrokken door commissarissen van het havenbedrijf. Onduidelijk is daarom of de transactie doorgang kan vinden.

HOOFDARTIKEL pagina 7

ACHTERGROND pagina 13