Chinese journalist op vrije voeten

Een rechtbank in het zuiden van China heeft zaterdag de onmiddellijke vrijlating gelast van de voormalige hoofdredacteur van het kritische Chinese Dagblad van de Zuidelijke Metropool. Chen Yizhong, die vijf maanden heeft vastgezeten nadat hij werd aangeklaagd wegens corruptie, werd vrijgelaten nadat de aanklacht tegen hem ,,volledig ongegrond'' werd verklaard.

De vrijlating van Chen heeft de roep om vrijlating van twee van zijn directe collega's versterkt. Yu Huafeng en Li Minying, beiden werkzaam in leidinggevende functies bij het Dagblad voor de Zuidelijke Metropool, zitten een straf uit van respectievelijk acht en zes jaar. Ook zij zijn beschuldigd van corruptie. Maar anonieme Chinese critici zijn van mening dat hun arrestatie, evenals die van de nu vrijgelaten Chen Yizhong, een politieke beslissing is geweest.

Het Dagblad van de Zuidelijke Metropool, dat in de Zuid-Chinese stad Guangzhou (Canton) verschijnt, geldt als een baanbrekende krant, met veel eigen reportages, en een groot commercieel succes. Met name de lokale autoriteiten voelen zich door de krant onder druk gezet na de publicatie van pijnlijk nieuws dat groot de landelijke media heeft gehaald. Zo berichtte de krant als eerste over nieuwe gevallen van de dodelijke longziekte sars. Voorts paste de centrale regering de wet aan na berichtgeving in de krant over de dood van Sun Zhigang, een student die in gevangenschap van de politie in Guangzhou werd doodgemarteld.

Volgens de inmiddels uitgeweken onderzoeksjournaliste He Qinglian voeren de Chinese autoriteiten arrestaties uit op niet-politieke gronden, zoals corruptie en prostitutie, om ,,het volk aan te vallen''.