Bush: oorlog tegen terreur niet te winnen

De Amerikaanse president George Bush heeft in een gisteren uitgezonden vraaggesprek met de Amerikaanse televisiezender NBC gezegd dat de Verenigde Staten de oorlog tegen het terrorisme niet kunnen winnen. Hij zei echter wel te geloven dat Amerika ervoor kan zorgen dat terrorisme minder geaccepteerd wordt in de wereld.

De opmerking van Bush, die hij zaterdag maakte, maar die pas gisteren op de eerste dag van de Republikeinse Conventie in New York werd uitgezonden, wijkt sterk af van zijn gebruikelijke standpunt. Zo zei Bush in juli nog dat ,,ik een helder beeld en een duidelijke strategie [heb] waarop we de oorlog tegen de terreur gaan winnen''. En in april, tijdens een rechtstreeks uitgezonden persconferentie zei hij: ,,Een van de interessante dingen die mensen mij vragen, nu we vragen aan het stellen zijn, is `Is het mogelijk dat u ooit de oorlog tegen het terrorisme gaat winnen?' Natuurlijk is dat mogelijk''.

Maar tegenover Matt Lauer, van het programma `Today', zei Bush desgevraagd: ,,Ik denk niet dat je kunt wínnen'', met nadruk op het woord `winnen', om het woord te relativeren. ,,Maar ik denk wel dat je de condities kunt scheppen zodat diegenen die terreur gebruiken minder geaccepteerd worden in delen van de wereld.''

Het is onduidelijk of Bush zijn opmerking zo bedoeld heeft of dat hij zich heeft vergist. Maar verscheidene Democraten, onder wie vice-presidentskandidaat John Edwards, grepen de uitspraak aan om Bush te kritiseren. ,,Nadat we maanden hebben geluisterd naar de Republikeinen die hun campagne hebben gebaseerd op hun buitengewone vermogen de oorlog tegen de terreur te winnen, zegt de president nu dat we de oorlog tegen de terreur niet kunnen winnen'', aldus Edwards.

Witte Huis-woordvoerder Scott McClellan, zei dat Bush bedoelde te zeggen dat er nooit sprake zal zijn van een `formele overgave'.