Balkenende wil Europees waardendebat

Rob Riemen is oprichter en directeur van het Nexus Instituut, een denktank die het Europese cultuurfilosofische debat stimuleert. Premier Balkenende heeft als Nederlandse voorzitter van de Europese Unie het Nexus Instituut in de arm genomen om een reeks internationale conferenties over de politieke relevantie en betekenis van het Europese beschavingsideaal te organiseren: `Europe. A beautiful Idea?'

De eerste bijeenkomst vindt op 7 september plaats in de Haagse Ridderzaal. Daaraan zullen onder anderen oud-president Valéry Giscard d'Estaing van Frankrijk deelnemen, de Amerikaanse socioloog Amitai Etzioni, de Turkse minister van Staat Mehmet Aydin, de Noorse premier Kjell Magne Bondevik en Dick Benschop, voormalig staatssecretaris van Buitenlandse Zaken (Europa), nu vice-voorzitter Strategie bij Shell, en nog vele andere internationale denkers, schrijvers, diplomaten en beslissers.

De uitkomsten van de conferenties worden besproken op een intellectuele top in Den Haag op 4 en 5 december. Premier Balkenende wil de belangrijkste bevindingen van deze top vervolgens tijdens de bijeenkomst van Europese regeringsleiders half december bespreken.