Anzacs

Zouden onze soldaten in Afghanistan of Irak zelfgebakken koekjes van thuis opgestuurd krijgen omdat hun moeders, vrouwen of vriendinnen zich zorgen maken of ze wel goed te eten krijgen? Ik betwijfel het. Maar tijdens de Eerste Wereldoorlog kregen soldaten in het Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC) van thuis voedzame koekjes opgestuurd die de reis van ruim twee maanden op koopvaardijschepen konden doorstaan. De koekjes, met een Schotse achtergrond, bestonden uit geplette haver, suiker, bloem, kokos, boter, kokend water en zuiveringszout. Door schaarste aan eieren – veel kippenboeren hadden zich bij het leger aangemeld – werd het deeg van de koekjes gebonden met golden syrup – blonde rietsuikerstroop. De koekjes werden Soldiers Biscuits genoemd, maar nadat Australische en Nieuw-Zeelandse soldaten van de 3de brigade op 25 april 1915 de landing hadden volbracht op het Turkse schiereiland nabij Gallipoli (thans Gelibolu), werden ze omgedoopt tot Anzac Biscuits of kortweg Anzacs.

Voor the real stuff is Lyle's Golden Syrup nodig. Wie dat niet kan vinden bij delicatessenwinkels van het oude slag neemt blonde stroop van rijst of maïs (natuurvoedingswinkels). In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden zijn het geen knapperige biscuits maar lekker taaie koekjes.

Bereiding: Vermeng havervlokken, bloem en rietsuiker. Roer de Golden Syrup door de gesmolten boter. Los het zuiveringszout op in 50 ml kokend water, roer dit door het botermengsel. Meng dit met de droge bestanddelen tot het een homogeen en kleverig deeg is. Deponeer hoopjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat voldoende tussenruimte; het deeg vloeit tijdens het bakken iets uit. Bak de Anzacs 17 minuten in een voorverwarmde oven (160°C), laat ze iets bekoelen, steek ze dan los. Vervang eventueel 30 gram havervlokken door geraspte kokos.

Met dank aan Jaap Engelsman, vertaler voor deze krant. Hij kreeg dit recept van een Australische vriendin die haar pappenheimer kent. Engelsman verslindt koekjes en sinds kort Anzacs.

Morgen: koude courgette-venkel soep

    • Florine Boucher