Zevende wereldtitel Formule 1 voor Schumacher

Michael Schumacher heeft gisteren zijn zevende wereldtitel in de Formule 1 behaald. De 35-jarige Duitser stuurde zijn Ferrari naar de tweede plaats in de Grote Prijs van België, op het circuit van Spa-Francorchamps. Met zes wereldtitels was Schumacher sinds vorig jaar oktober al de absolute recordhouder. Tot dan deelde hij het record van vijf met de Argentijn Juan Manuel Fangio.

Door zijn tweede plaats werd Schumacher vier races voor het einde van het seizoen onbereikbaar voor de concurrentie. Hij behaalde zijn vijfde opeenvolgende wereldtitel. De eerste twee won hij in een Benetton in 1994 en '95.

De Fin Kimi Raikkonen (McLaren-Mercedes) won gisteren de race, onder meer dankzij een spectaculaire inhaalactie. In de Eau Rouge, een van de mooiste bochten in de Formule 1, passeerde hij Schumacher. Het was de tweede overwinning voor de 24-jarige Fin uit Espoo in 64 races. De derde plaats in de incidentrijke race – de safety car kwam vier keer in de baan – was voor de Braziliaan Rubens Barrichello in een Ferrari. Barrichello ging al snel de pits in om een nieuwe achtervleugel te laten monteren. Hij had schade opgelopen aan zijn Ferrari nadat hij door de Jaguar van de Australiër Mark Webber was aangetikt, bij het uitkomen van de eerste bocht, in de eerste ronde.

Al snel na de start – Schumacher vertrok vanaf de tweede positie – werd hij teruggeworpen naar de vierde plaats, en later zelfs naar de zesde. De Italiaan Jarno Trulli vertrok van pole-position en enige tijd voerde hij met zijn teamgenoot bij Renault, de Spanjaard Fernando Alonso, het veld aan. Maar Trulle werd later in de race door de Colombiaan Juan Pablo Montoya (BMW) van de baan gedrukt, en Alonso blies de motor van zijn wagen op.

Dertien jaar geleden debuteerde Schumacher op het circuit van Spa-Francorchamps in de Formule 1. Hij kende het parkoers niet en verkende het rondje van 6,973 kilometer op de fiets. Jordan betaalde de toen 22-jarige Duitser duizend mark voor zijn invallersbeurt. Inmiddels is hij zevenvoudig wereldkampioen; vijf jaar achtereen was hij de beste in een Ferrari, de eerste twee wereldtitels behaalde hij in een Benetton in 1994 en 1995.

Met de tweede plaats stelde Schumacher zijn wereldtitel vier races voor het einde veilig. Hij had Ferrari graag de 180ste overwinning in de zevenhonderdste race gegund, maar de wereldtitel stond voorop. Na de prolongatie van de merkentitel leverde Ferrari voor het vijfde opeenvolgende jaar ook de individuele wereldkampioen. ,,Michael'', zei zijn manager Willi Weber die hem in 1989 ontdekte, ,,is de beste ooit''. Voor Ferrari zeker. Die legt jaarlijks 38 miljoen euro neer voor de Duitser. ,,Dat geld is goed besteed'', vindt Luca di Montezemolo, de baas van Ferrari. ,,Schumacher is elke euro waard. Hij betaalt ons terug in overwinningen.'' Dit seizoen voldeed de Duitser zeker aan die opdracht. Hij won twaalf van de veertien races, werd gisteren tweede en viel één keer uit; in Monaco na een domme fout.

Het contract van Schumacher loopt nog twee jaar door. Toch denkt hij nog lang niet aan stoppen. ,,Zolang ik kan wedijveren met de anderen, blijf ik racen'', zei hij eerder in het seizoen. ,,Ik wil natuurlijk wel in concurrerend materiaal blijven rijden en niet in de achterhoede belanden. Ik heb altijd de ambitie mee te willen doen om de overwinning. Zolang ik daarin vertrouwen heb, ga ik door.''

Voor het geld hoeft de Duitser niet meer de racebaan op. Zijn vermogen wordt voorzichtig geschat op vierhonderd miljoen euro. Met golfer Tiger Woods is hij de best verdienende sportman in de wereld. Hij bezit onder meer een privé-jet, een luxueus jacht en een uitgebreid wagenpark. Rond zijn droompaleis in het Zwitserse Vufflens wordt 24 uur per dag gepatrouilleerd.