Wederopstanding Vitesse met ouderwets vechtvoetbal

Met ouderwets vechtvoetbal heeft Vitesse gisteren een punt in de wacht gesleept tegen Feyenoord. Alsof de strijd tegen degradatie nog steeds niet gestreden is, knokten de spelers van geel en zwart voor elke meter gras. Het favoriete Feyenoord verspeelde in de slotfase een 1-0 voorsprong en mocht achteraf tevreden zijn dat de sportieve schade tot een 1-1 gelijkspel beperkt was gebleven. Beide clubs gaan met Ajax en PSV aan de leiding in de eredivisie.

Voor Vitesse is de gedeelde koppositie een ongekende weelde. In het lang niet uitverkochte Gelredome – het luchtkasteel van de voormalige voorzitter Karel Aalbers – vroeg de speaker na afloop aan de 17.000 toeschouwers of ze toch vooral veel vrienden en familieleden aan een seizoenskaart willen helpen. Nu de financiële malaise achter de rug is, lijkt de tijd rijp voor een sportieve wederopstanding. Het weinig verwende publiek moet weer de functie van `twaalfde man' gaan vervullen. De gemiddelde Arnhemmer neemt voorlopig een afwachtende houding aan, onder het mom: eerst zien, dan geloven.

Na twee zeges en een gelijkspel zijn de spelers, trainers en managers in elk geval hoopvol gestemd. Vitesse sloot de voorbije seizoenen respectievelijk met een veertiende en een zestiende plaats af. Door die laatste klassering was de afgegleden subtopper vorig speeljaar tot de nacompetitie veroordeeld – met pijn en moeite werd het degradatiespook verdreven. Voor dit seizoen is een plaats in de middenmoot een serieuze doelstelling. Europees voetbal is al lang geen reële optie meer.

Daarbij wil de clubleiding in twee jaar tijd de resterende schuld van drie miljoen euro wegwerken. Ter vergelijking: in 2000 bedroeg het financiële tekort nog circa 55 miljoen euro. De erfenis van `Keizer Karel' is bijna weggewerkt. Brokkenpiloot Aalbers laat zich ondertussen niet meer zien bij thuiswedstrijden. ,,En zolang het goed gaat, zal dat wel zo blijven'', weet Jan Streuer, manager voetbalzaken. ,,Hij komt alleen kijken als er stront aan de knikker is. Dat is makkelijk scoren.''

Streuer is verantwoordelijk voor het technische beleid van Vitesse. Hij heeft deze zomer afscheid genomen van elf voetballers (onder wie de versleten Bert Konterman en Peter van Vossen) en de manager hoopt vandaag nog de Kameroener Emile Mbamba aan Maccabi Tel Aviv van de hand te doen. In ruil voor de lucratieve verkopen deed Streuer vijf investeringen, stuk voor stuk spelers die goedkoop want transfervrij waren. De Belgische back Stijn Vreven en de Servische spits Igor Gluscevic hebben eerder bij FC Utrecht hun winnaarsmentaliteit getoond en zijn na mislukte avonturen in respectievelijk Duitsland en Tsjechië gebrand op eerherstel.

Andere versterkingen zijn Richard Knopper (huurling van Ajax bij Heerenveen) en Abubakari Yakubu (gehuurd van Ajax). Ook zij gingen gisteren voorop in de strijd. Vitese heeft verder zijn zinnen gezet op de Feyenoorders Anthony Lurling en Peter van den Berg die bij de Rotterdamse club nauwelijks aan spelen toe komen.

Streuer: ,,We hebben kwantiteit ingeruild voor mentaliteit. Vergeet niet dat we ook vijf jongens van de eigen kweek aan de A-selectie hebben toegevoegd. De helft van de spelersgroep komt nu uit de eigen jeugd, waar vind je dat nog? Zo kunnen wij zonder kwaliteitsverschil de dalende begroting opvangen. We werken nu met een budget van 12 miljoen euro, dat was een paar jaar geleden ook nog 20 miljoen. Als we ook nog nieuwe sponsors en supporters voor ons winnen, zijn we helemaal op de goede weg.''

Tegen Feyenoord werd duidelijk wat de technische leiding voor ogen staat. Edward Sturing was als speler een mouwopstroper en heeft dit seizoen als trainer een heuse knokploeg onder zijn hoede. Vitesse speelde gisteren keihard, op de rand van het toelaatbare. Met slidings en tackles werd het technisch betere Feyenoord bestreden. Het Amsterdamse straatschoffie Michael Dingsdag bediende zich van een (mislukte) elleboogstoot, waarvoor hij slechts een gele kaart kreeg. De lankmoedige scheidsrechter René Temmink drukte zo onbedoeld een stempel op de slechte maar spannende wedstrijd. Dingsdag zorgde vlak voor tijd met een kopbal voor de gelijkmaker, waarmee de openingstreffer van Feyenoorder Karim Saïdi teniet werd gedaan.

Overigens was Dingsdag zich na afloop van geen kwaad bewust. ,,Er zat misschien een armpje los bij die overtreding, dat moet kunnen. Ik loop liever niet zelf tegen een pijntje op. De trainer heeft me gevraagd meedogenlozer te worden in de duels, dan is dit het resultaat. Wij spelen tot op het randje. De scheidsrechter bepaalt de grens.'' In het programmaboekje had de jonge verdediger al beterschap beloofd. ,,Vroeger wilde ik alles voetballend oplossen. Nu trap ik de bal gewoon een eind weg, als de situatie daar om vraagt.''

Het fysieke geweld van Vitesse resulteerde in een zwaarbevochten remise, die trainer Ruud Gullit van Feyenoord als een heer van stand accepteerde. Hij loofde de werklust bij Vitesse en hekelde de gebrekkige vorm van zijn aanvallers en middenvelders. Gullit: ,,Voetbal is een mannensport. Dit is alleen maar goed voor de Nederlandse competitie. Ik wil af van het veredelde zaalvoetbal. Er wordt hier veel te vaak gefloten voor iets onbenulligs. Het publiek van Vitesse heeft genoten; dat is voor deze club het allerbelangrijkste.''

Vitesse

1

Feyenoord

1

Ruststand 0-1. 25. Saïdi 0-1, 83. Dingsdag 1-1. Schds: Temmink. Tsch: 17.417. Gele kaart: Vreven, Fränkel, Janssen, Dingsdag (Vitesse), Smolarek, Paauwe (Feyenoord).

    • Jaap Bloembergen