Voorzitter IOC: Athene zorgde voor droom-Spelen

Voorzitter Jacques Rogge van het Internationaal Olympisch Comité heeft gisteren bij de slotceremonie de 28e Olympiade in Athene als ,,onvergetelijke droom-Spelen'' betiteld. ,,De wedstrijden zijn gehouden in vrede en vriendschap. Dit waren de Spelen waarin het steeds moeilijker werd om bedrog te plegen.''

Met zijn slottekst verwees de Belg naar de vele dopingincidenten die zich in Athene hebben voorgedaan. In totaal zijn 22 sporters betrapt op het gebruik van stimulerende middelen, onder wie drie winnaars van een gouden medaille. Kort voor het begin van de slotceremonie verloor de Hongaarse kogelslingeraar Adrian Annus gisteren alsnog zijn gouden medaille nadat hij weigerde een tweede dopingtest te ondergaan.

Het dopegebruik vormde niet de enige schaduw over de Spelen. Gisteren werd de marathon voor mannen opgeschrikt door een Ierse ex-priester die koploper Vanderlei de Lima na 35 kilometer tegen de dranghekken duwde. De Braziliaanse atleet werd korte tijd na dit incident ingehaald door de Italiaan Stefano Baldini. De Ier, die volgens de Griekse politie onder invloed was, verstoorde eerder al een Formule 1-wedstrijd wat hem twee maanden cel opleverde. Vanochtend zat hij nog vast. De Nederlandse atlteet Luc Krotwaar moest op het laatste moment met een kuitblessure aan de kant blijven. De Lima moest met brons genoegen nemen.

Het laatste weekeinde leverde nog één medaille op voor de Nederlandse equipe. Mountain-biker Bart Brentjens behaalde zaterdag brons, wat het totaal voor Nederland op 22 medailles bracht. In Sydney werden 25 medailles behaald, waaronder twaalf gouden. Athene leverde vier gouden plakken op. ,,Het verschil met Sydney was dat we toen direct in een goldrush terechtkwamen. Die was er nu niet.''

De spelen werden gisteren met veel traditionele Griekse zang en dans afgesloten. Volgens voorzitter Angelopoulos van het Griekse organisatiecomité kijkt Griekenland met trots terug op `de thuiskomst' van de Spelen. ,,We hebben de wereld laten zien tot welke prestaties de Grieken in staat zijn.''

hoofdartikelpagina 9

Athene pagina 15-20