Vervalste pillen in omloop

Nederlandse apotheken hebben zonder het te weten vervalste exemplaren van de erectiepil Cialis verstrekt aan patiënten. Dat heeft de inspectie voor de Gezondheidszorg bekend gemaakt.

Het is voor het eerst dat vervalsingen van bestaande medicijnen in Nederlandse apotheken zijn gesignaleerd. ,,Onze ergste vrees is bewaarheid'', zo omschreef een woordvoerder de toevallige ontdekking van de vervalsingen bij drie groothandels en zeventien apotheken. Hoe de vervalsingen in het reguliere circuit terecht zijn gekomen, is onbekend. Wel weet de inspectie dat de pillen via Zweden en Engeland in Nederland zijn gekomen. De vervalsingen werden ontdekt door een Engelse gebruiker, die zag dat zijn pillen er anders uitzagen dan normaal.

Ook in Australië zijn de valse pillen opgedoken. De daar gevonden exemplaren blijken slechts de helft van de normale werkzame stof te bevatten. Of dat ook voor de in Nederland gevonden vervalsingen geldt, weet de inspectie niet.

Hoofdinspecteur voor de farmacie Josée Hansen maakt zich grote zorgen om het feit dat niet-gecontroleerde geneesmiddelen zomaar in Nederlandse apotheken terecht kunnen komen. ,,Het systeem [van medicijnverstrekking] blijkt een lek te hebben.'' De hoofdinspecteur vreest dat dit soort incidenten twijfels wekt over de veiligheid en betrouwbaarheid van de reguliere gezondheidszorg. ,,Je wilt er toch ook op aankunnen dat je huisarts een diploma heeft'', zegt Hansen.

De inspectie heeft de pillen uit de handel genomen en laat ze nu door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoeken. Ook moeten apotheken de verkochte pillen proberen terug te halen. Het gaat in totaal om 1.500 doosjes, waarvan een onbekend aantal aan klanten is verkocht.

Naar schatting bestaat 10 procent van de geneesmiddelen wereldwijd inmiddels uit vervalsingen. In Duitsland en Engeland zijn eerder al vervalste geneesmiddelen ontdekt. In Nederland was het voorheen het `alternatieve circuit', zoals sportscholen en internet, waar vervalsingen opdoken.