`Veel moslims beledigd door Ayaan Hirsi Ali'

De Nederlandse moslimorganisaties vinden dat de provocatie in de film Submission van Ayaan Hirsi Ali te ver gaat. Volgens Mohammed Sini van de Stichting Islam en Burgerschap zijn veel moslims beledigd.

Gisteravond werd de korte film Submission die Ayaan Hirsi Ali de afgelopen maand samen met Theo van Gogh maakte, tijdens haar optreden in Zomergasten uitgezonden. Daarin neemt zij stelling tegen teksten in de koran die geweld tegen vrouwen goedkeuren. Er keken gemiddeld 750.000 huishoudens naar het televisieprogramma. Volgens de VPRO kwamen zo'n 345 reacties van Nederlandse `autochtone' kijkers binnen, vooral positieve. Vlak na de uitzending kwam per e-mail een dreigement binnen bij de VPRO. De e-mail, afkomstig van een Turkse organisatie, sprak van represailles die zouden volgen. ,,Als de reactie komt, moet Theo van Gogh haar maar beschermen''. Deze had tot vanochtend politiebescherming.

,,Het is haar gelukt'', zegt Nabil Marmouch, voorzitter van de AEL in Nederland. ,,Beetje schoppen, doelloos, nutteloos, niet constructief. Op het niveau van de Haagse rapgroep DHC die haar pas bedreigde in een raptekst. Haar persoontje staat weer in het middelpunt.'' Als de publieke opinie haar oor te luister blijft leggen bij Hirsi Ali, zegt Marmouch, zal het niet goed komen met de integratie: ,,Ze moeten bij moslims aankloppen en niet bij een gedomesticeerde atheïst.''

Mohammed Sini: ,,Dit moet je gewoon niet doen. Kennelijk hoort het bij het tijdsgewricht dat de grenzen van het shockeren steeds verder worden opgerekt.'' Hij vindt wel ,,dat moslims de heilige schrift tegen het licht moeten houden''. ,,Moslims in Nederland moeten zo nuchter worden dat ze niet alles letterlijk nemen wat in de koran staat. Ze moeten de moderne samenleving accepteren. Dat heeft tijd nodig. Ze klampen zich nu juist nog in hun wanhoop vast aan de koran.'' Sini onderhoudt zelf contact met jonge en oude moslims via moskeeën en websites, maar ook met het COC om zo homoseksualiteit in de moslimgemeenschap aan de orde te stellen.

Politieke partijen reageren instemmend op de korte film. ,,Ik herken Hirsi Ali's scherpe manier om aandacht te vragen voor de kwetsbaarheid van moslimvrouwen'', zegt Jeroen Dijsselbloem, woordvoerder integratie van de PvdA. ,,Het had iets geraffineerder gemogen'', zegt Femke Halsema (GroenLinks). ,,Ik ben van de generatie die met Turks Fruit is opgegroeid. Dus ik ben wat gewend. Er zit iets triomfantelijks in Hirsi Ali's reactie. Maar ik heb met veel plezier naar de avond gekeken.'' CDA-woordvoerder Mirjam Sterk wilde niet op de film reageren.