Uitmarkt weert homofobe zanger

De Uitmarkt heeft een optreden van Buju Banton geschrapt. De Jamaicaanse reggaezanger zet in een van zijn liederen aan tot homohaat. Hoewel de Uitmarkt met Banton had afgesproken dit nummer niet te brengen, bleek het de organisatie dat de homohaat van Banton zich niet beperkte tot zingen. Hij zou betrokken zijn geweest bij een gewelddadig incident tegen homo's. Op Jamaica loopt een arrestatiebevel tegen Banton.

Paradiso, waar Banton zou optreden, distantieert zich van het besluit van het Uitburo, de organisator van de Uitmarkt. Verschillende organisaties, Amnesty International, het COC en Gay Business Amsterdam, hebben de afgelopen tijd geprotesteerd tegen een optreden van Banton op de Uitmarkt.

De Uitmarkt wil meer jongeren bereiken en geeft hun cultuuruitingen ruim baan op het festival. Dat binnen sommige muziekstromingen gewelddadige teksten worden gebruikt, is voor de Uitmarkt geen reden deze te weren van de podia. Voor de Uitmarkt ligt de grens bij oproepen tot geweld.

De Uitmarkt trekt een steeds breder publiek. Veel jongeren op de vrijdagavond en zaterdag, complete families op zondag. De Uitmarkt heeft in het weekeinde een half miljoen bezoekers naar Amsterdam getrokken, ongeveer even veel als vorig jaar – mede dankzij het zonnige weer.