Tsjetsjenië heeft nieuwe president

Zoals verwacht heeft de door het Kremlin gesteunde kandidaat Aloe Alchanov gisteren de presidentsverkiezingen in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië gewonnen. Volgens definitieve cijfers heeft hij 73,48 procent van de stemmen gehaald. Ruim 95 procent van de Tsjetsjenen heeft zijn stem uitgebracht, meldde de centrale verkiezingscommissie.

Slechts twee uur na het sluiten van de stemlokalen werd al bekendgemaakt dat er geen tweede verkiezingsronde nodig zou zijn, omdat Alchanov meer dan de helft van de uitgebrachte stemmen had gekregen. Veel waarnemers zien in die snelheid een aanwijzing dat de verkiezingen niet eerlijk zijn verlopen. Ook het hoge opkomstpercentage wekte bij velen wantrouwen.

Tegenkandidaten hadden al kritiek geuit op de campagne, waarin Alchanov veel meer aandacht in de media kreeg dan zijn zes tegenstanders. Ook de Russische president Poetin maakte geen geheim van zijn voorkeur voor Alchanov. Een mogelijk serieuze rivaal, de zakenman Malik Saidoelajev, was eerder van deelname uitgesloten omdat er een fout in zijn paspoort stond en omdat hij lid is van het Russische parlement, de Doema.

De verkiezingen waren omgeven door scherpe veiligheidsmaatregelen. Opstandelingen hadden aangekondigd de verkiezingen, die zij beschouwen als een door Moskou geregisseerde schijnvertoning, te zullen verstoren. Vijftienduizend politieagenten en veiligheidstroepen waren ingeschakeld om aanslagen te voorkomen.

De op de verkiezingsdag in het vooruitzicht gestelde aanslagen zijn uitgebleven. Er is slechts een incident gerapporteerd. Een 25-jarige man blies zichzelf op nadat hem de toegang tot een stembureau was geweigerd. Bewakers vertrouwden hem niet omdat hij met een plastic zak naar binnen wilden en zich nerveus gedroeg. Toen hij op de vlucht sloeg ontplofte de bom. Alleen de man zelf kwam daarbij om het leven.

Over de verkiezingsdag hing de schaduw van de aanslagen op twee Russische vliegtuigen, vorige week. In beide wrakken werden sporen van explosieven gevonden. Aangenomen wordt dat de aanslagen het werk waren van Tsjetsjeense separatisten. Vorig weekend vielen er tientallen doden in de hoofdstad Grozny bij een aanval van eenheden van opstandelingenleider Maschadov.

    • David Jan Godfroid