Tomaten gevuld met spinazie

Kies stevige, smakelijke en voor het gemak grote tomaten voor dit bijgerecht. U kunt alle voorbereidingen van tevoren doen en dan de tomaten op het laatste moment vullen en in een voorverwarmde oven zetten. Opgewarmd zijn ze ook nog heel lekker.

Snijd een kapje van de tomaten en schep er met behulp van een scherp mes en een lepel de ribben en de zaadjes uit. Zet de tomaten ondersteboven op keukenpapier en laat ze uitlekken.

Was de spinazie in koud water en laat even uitlekken. Doe de blaadjes met het aanhangende water in een grote pan en leg er het deksel op. Zet op een middelhoog vuur en kook onder af en toe omscheppen circa 5 minuten, of tot de blaadjes net geslonken zijn. Doe over in een grote zeef en druk er zoveel mogelijk het overtollige water uit. Hak de spinazie dan in grove stukken en zet even weg.

Pel de tenen knoflook, snijd ze in de lengte doormidden en verwijder zo nodig de groene kern. Hak de knoflook fijn.

Spoel de hele ansjovissen onder de koude kraan om de pekel te verwijderen en fileer ze. Snijd ze dan in kleine stukjes. Snijd anders de ansjovisfilets op olie in kleine stukjes.

Verhit de olijfolie in een middelgrote koekenpan op matig vuur. Doe er de knoflook en ansjovis in en laat onder af en toe roeren 2 tot 3 minuten bakken tot de knoflook goudgeel en de ansjovis bijna gesmolten is. Schep er dan de spinazie door en laat onder af en toe omscheppen bakken tot de smaken gemengd zijn. Proef en breng op smaak met zout en zwarte peper.

Bestrooi de binnenkant van de tomaten lichtjes met zout en peper en vul ze met het spinaziemengsel. Verdeel er de geraspte kaas over en leg er de kapjes op. Zet ze rechtop naast elkaar in een ovenschaal en zet circa 30 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven, of tot de tomaten door en door warm zijn en de kaas gesmolten is. Serveer direct met bijvoorbeeld geroosterd vlees of vis.

Morgen: Anzacs

    • Kim Maclean