Provocatie

Wat zou Ayaan Hirsi Ali nou eigenlijk met dat filmpje hebben gewild dat ze gisteren in Zomergasten liet zien? Provoceren of niet provoceren?

Ze bleek erg geschrokken van de kop die NRC Handelsblad zaterdag op de voorpagina had gezet: `Nieuwe provocatie Hirsi Ali'. Ze betreurde het dat de krant het zó had opgevat.

Even later zei ze dat Frits Bolkestein haar grote voorbeeld in de politiek was. Ook zo'n politicus, voegde ze er vertederd aan toe, die er niet voor terugschrok om te provoceren.

Ik moest ook even terugdenken aan het dialoogje tussen Ali en filmregisseur Theo van Gogh dat Jutta Chorus zaterdag in haar portret van Ali optekende.

Theo van Gogh: ,,Mag ik nog een griezelig scenario voorleggen? Wat nou als er geen moslim aanstoot aan neemt? Als ze zeggen: het is het product van twee ongeleide projectielen: jij en ik.''

Hirsi Ali met een hoge lach: ,,Dan ga ik trouwen en kinderen krijgen.''

Eerder al had Ali bijna hoopvol gezegd: ,,De hele moslimwereld zal over me vallen.''

Provoceren, daar ging het Ali natuurlijk wel degelijk om. Daarom is ze ook zo gecharmeerd van haar VVD-collega Geert Wilders, die erg trots op zichzelf is als hij durft te zeggen dat hij de hoofddoekjes `rauw lust'. En daarom ook ging Ali in zee met Theo van Gogh, die onlangs over burgemeester Cohen schreef: ,,Van alle oplichters die ons de Vijfde Colonne van de geitenneukers proberen te verkopen als een verrijking van onze toch al zo geweldige multiculturele samenleving, is Cohen de meest doortrapte (...) Cohen is inderdaad bezig een begrip te worden onder Allahs slagers; als een jood die je om een boodschap kunt sturen.'' Cohen is eigenlijk ,,vooral een NSB'er van nature'', had Van Gogh al eens geschreven.

Kijk, dat is de taal waar Hirsi Ali zo van houdt. ,,De Vijfde Colonne van de geitenneukers.'' Stoere, xenofobe mannentaal, zoals Fortuyn die ook zo graag sprak. Die schreeuwde tegen het bestuur van Leefbaar Nederland in de tv-documentaire De nacht van Fortuyn, toen hij even de tv-camera's vergeten was: ,,We hebben godverdomme gewoon hier een vijfde colonne, laat ik nu maar alles zeggen, die het land naar de verdommenis wil brengen.''

In plaats van provocaties en scheldpartijen zou ik van Ali veel liever feiten horen. Als het daarover gaat, spreekt ze met een dubbele tong. In Zomergasten zei ze, in de aanloop naar haar filmpje, herhaaldelijk dat ze niet wilde generaliseren en dat het maar een kleine groep moslimmannen was die hun vrouwen mishandelden.

Maar waarom dan met zoveel ophef die film gemaakt? Laat ons nu eens met hard, feitelijk materiaal zien hoe ernstig het probleem van de vrouwenmishandeling in de moslimwereld is. Cijfers, statistieken, enquêtes et cetera. Natuurlijk is dat moeilijk, maar heeft Ali wel eens een poging gewaagd?

Het treurigste van alles is dat ze met zo'n filmpje haar tegenstanders juist in de kaart speelt. Ik bedoel bijvoorbeeld de onfrisse mannen van Abou Jahjah's AEL, die ons altijd willen doen geloven dat de achterstelling van moslimvrouwen een probleem is dat de buitenwereld heeft verzonnen.

    • Frits Abrahams