Premier Irak wil strijders ontwapenen

De Iraakse interim-premier Iyad Allawi heeft gisteren gezworen strijders te verslaan die weigeren hun wapens neer te leggen.

Zijn aankondiging volgde op nieuwe schermutselingen tussen Amerikaanse troepen en strijders van de opstandige shi'itische geestelijke Muqtada Sadr in de shi'itische sloppenwijk Sadr City in Bagdad. Daarbij vielen ten minste tien doden en meer dan 100 gewonden. Een drie weken oude crisis in de zuidelijke shi'itische heilige stad Najaf eindigde vrijdag na een interventie van groot-ayatollah Sistani in Sadrs belofte zijn militie te ontwapenen. Maar elke hoop dit akkoord – overigens volgens de autoriteiten nog nauwelijks nageleefd – tot Sadr City uit te breiden stuit tot dusverre op de eis van Sadr dat eerst de Amerikaanse troepen uit de wijk worden teruggetrokken. De Amerikanen weigeren dit.

Volgens premier Allawi is de ontwapening van particuliere milities zoals die van Sadr ,,van fundamenteel belang'', en zal de regering hiervan niet terugkomen. ,,We zullen dit met geweld het hoofd bieden'', zei hij.

Behalve met shi'itische rebellen heeft de Iraakse interim-regering ook met sunnitische opstandelingen te maken. Amerikaanse gevechtsvliegtuigen en tanks bombardeerden afgelopen weekeinde opnieuw doelen in de stad Falluja, ten westen van Bagdad. De VS hebben herhaaldelijk Falluja gebombardeerd sinds een mislukt offensief tegen rebellen in deze stad in april. Maar Falluja, en ook de eveneens sunnitische stad Ramadi, worden nu volledig door moslimextremistische groepen beheerst. Volgens The New York Times hebben deze extremisten de afgelopen drie weken drie vroegere aanhangers van Saddam Hussein geëlimineerd die door de interim-regering op hoge posten in deze steden waren benoemd. Zo werd de chef van een bataljon van de door de Amerikanen getrainde Iraakse Nationale Garde in Falluja onthoofd, wat tot de desintegratie van de eenheid leidde. (AP, BBC)

Een onzer redacteuren voegt hieraan toe: Minister Bot(Buitenlandse Zaken) heeft gisteren met een Europese delegatie onverwachts Bagdad bezocht. Hij sprak er onder anderen met premier Allawi, volgens Bots woordvoerder met name over de wederopbouw van Irak en de hulp die de Europese Unie daarbij kan bieden. Ook de aanhoudende problemen met de veiligheid in Irak kwamen ter sprake. Bot nodigde Allawi uit voor het bijwonen van de EU-top in Brussel op 5 november. Daar zullen de Europese regeringsleiders onder meer spreken over de vraag hoe Irak het beste kan worden geholpen. Het bezoek van de minister, als voorzitter van de EU, duurde zo'n zes uur.