Portugese marine stopt abortusboot buiten haven

De abortusboot van de Nederlandse organisatie Women on Waves is er gisteren niet in geslaagd Portugal te bereiken. De boot had als bestemming de haven van Figueira da Foz, maar de Potugese marine blokkeerde het schip. De abortusboot Borndiep is in Portugal op uitnodiging van enkele Portugese vrouwenorganisaties. Op de varende abortuskliniek kunnen vrouwen een overtijdbehandeling krijgen. Vrouwen die tot zestien dagen over tijd zijn, krijgen de abortuspil, om de zwangerschap te beëindigen. Abortus is in Portugal verboden. De ingreep is alleen toegestaan als de gezondheid of het leven van de vrouw in gevaar is, of als de zwangerschap het gevolg is van verkrachting. Om de Portugese wetgeving te omzeilen was het de bedoeling van de organisatie patiënten op te pikken in de haven om hen vervolgens buiten de territoriale wateren te behandelen. Met zijn weigering het schip toegang te verlenen handelt Portugal volgens Women on Waves in strijd met internationale en Europese conventies. Verantwoordelijk minister Nuno Fernandes Thomaz zei tegen het persbureau Lusa dat het schip wordt tegengehouden om gezondheidsredenen. De organisatie verstrekt volgens hem medicijnen die in Portugal zijn verboden.