Oirschotse horeca vecht tegen kauwenoverlast

In Oirschot heeft de horeca aan de Markt veel last van kauwtjes: ze poepen de terrassen en de auto's onder. Doodschieten mag, maar niet in de bebouwde kom.

De uitbaters van de horecagelegenheden aan de sfeervolle Markt in Oirschot maken zich ernstige zorgen. Hun drukbezochte terrasjes liggen onder hoge kastanjebomen, waarin bij de avondschemering steevast zwermen kauwen en roeken neerstrijken. De vogels krassen en krijsen niet alleen, ze veroorzaken nog meer overlast door hun poep die op tafels, stoelen en geparkeerde auto's van de clientèle neerdaalt.

Op óns terras valt de vuiligheid nog wel mee, vertelt de ober van café Sint Marten. ,,Maar zaken verderop ondervinden er veel hinder van.'' Hij wijst naar de uitspanningen Oud Brabant, In den Bonten Os en De Wildeman. De vogels zijn niet weg te krijgen, klaagt H. van Ham van café Oud Brabant. Samen met collega's heeft hij maandenlang alles in het werk gesteld om het probleem op te lossen, ,,want het kost natuurlijk klanten''.

De horeca-eigenaars hebben dure `gasexplosies' in de strijd geworpen, evenals luchthoorns. Onlangs probeerden ze het met wat Van Ham bird guards noemt. ,,Die kastjes brengen angstaanjagende geluiden voort. De vogels verdwenen, maar niet voor lang. Ze trokken zich uiteindelijk niks aan van de herrie. Prompt moesten wij weer met hogedrukreinigers aan de gang om onze zitjes van allerlei viezigheid te ontdoen.''

Kraaiachtigen als kauwen en (grotere) roeken zoeken als het donker wordt vaak stad of dorp op, omdat het daar drie à vier graden warmer is dan in het buitengebied. In de bomen zitten ze in kolonies bijeen, veilig voor de vijand – roofvogels als sperwers en haviken, die de steden en dorpen nog grotendeels mijden, al komt daarin langzamerhand verandering.

Van Ham en andere exploitanten hebben, ten einde raad, een beroep gedaan op een professionele valkenier, I. van Lanen uit Uden. Die constateerde vorige week zondag dat zich (die avond althans) in de Oirschotse bomen enkel kauwen bevonden. Het waren dit jaar uitgebroede vogels, vertelt hij, ,,die nog geen territorium hebben''.

Van Lanen zegt dat kauwen – alleseters met felle blauwe ogen – enkele jaren ,,beschermd'' zijn geweest, maar sinds eind juni weer op ,,de verdelgingslijst'' staan, omdat ze volgens hem ,,rieten daken vernielen, fruittelers en kippenboeren schade bezorgen''. Hij mag ze doodschieten, vertelt hij, maar niet in de bebouwde kom.

Aangezien een valk alleen in het open veld op vogels kan jagen, stelde Van Lanen in Oirschot voor de kauwenplaag te bestrijden met wat hij omschrijft als ,,een vogelafweerpatroon''. ,,Het is een soort alarmpistool, dat het geluid produceert van een gillende keukenmeid.''

De valkenier is vorige week met zijn werk begonnen. Hij ziet al enig resultaat: ,,Nadat ik de vogels vier avonden heb verjaagd, komen ze dezelfde nacht al niet meer terug'', zei hij gisteren. Wél de volgende avond. Van Lanen voorspelt ,,een kleine twee weken'' nodig te hebben (kosten 46 euro per uur, plus reiskosten, aldus kroegbaas Van Ham) om het Brabantse dorp van ,,alle ellende'' af te helpen.

Maar Vogelbescherming Nederland is daar niet zo zeker van, aldus haar woordvoerder T. Voets. ,,Kauwen zijn zeer slim, net als roeken trouwens'', legt hij uit. ,,Om ze te verdrijven moet je afwisselende bestrijdingsmethoden gebruiken. Als de valkenier telkens met dezelfde auto komt aanrijden, herkennen ze die op den duur mogelijk, en zijn ze al gevlogen vóór hij een schot lost. Om later terug te keren, natuurlijk. Ze lachen hem als het ware uit.''

De kauwenoverlast houdt Oirschot bezig, in het bijzonder de omwonenden van de Markt. Er zijn bewoners die de kant kiezen van de Vogelbescherming. Die meldt dat ,,met name roeken heel nuttig zijn, omdat ze insecten eten die schadelijk zijn voor de landbouw''. En dat het een ,,slecht beleid'' is dat kauwen weer mogen worden gedood. Maar andere inwoners denken daar anders over. Zij prijzen juist de aanpak die een lang geleden overleden pastoor van de aan de Markt gelegen Sint Petruskerk zou hebben gehanteerd: hij schoot `die verrekte vogels' met een buks uit de lucht.