Konijnenmoord

Een zware dreun voor medewerkers en bezoekers van De Stek, een kinderboerderij in Almere waar dieren onder professionele begeleiding worden verzorgd door mensen met een verstandelijke beperking. Mensen met en zonder een verstandelijke beperking komen hier volgens de beherende instelling stichting Triade op een natuurlijke manier met elkaar in contact.

Tot twee keer toe hebben onbekenden onlangs in totaal negen konijnen mishandeld en gedood. Sandy Kunkeler is een van de vrijwiligers. Ze staat op de knuffelwei waar bezoekers in haar bijzijn af en toe een dier mogen knuffelen. `Konijnen niet zelf uit de hokken pakken', staat er op de hokken. Sandy vertelt dat op een woensdagochtend de medewerkers op hun werk kwamen en zes konijnen dood in hun hokken zagen liggen. Een zevende konijn was verdwenen. De tweede keer, tien dagen later, bleek 's ochtends vroeg nog een konijn te zijn gedood, een tweede verdwenen. Op ieder hok was een slot geplaatst, maar het dak van het hok was opgetild. Sandy kon het eerst niet geloven en heeft enkele uren in een soort roes verkeerd, totdat journalisten vragen kwamen stellen en fotografen en televisiemensen de lege hokken kwamen filmen. Pas daarna kwamen de verontwaardiging en het verdriet. ,,Geschokt'' is Sandy vooral omdat konijnen zulke lieve dieren zijn die niemand tot last zijn, zelfs geen lawaai maken zoals de geiten of de schapen, en zich totaal niet kunnen verweren ,,Wat hebben deze konijnen fout gedaan?'' Ook schoolkinderen in de kantine vinden het een laffe daad.

Volgens de Dierenbescherming neemt de mishandeling van dieren de laatste jaren enigszins toe en de aandacht van de media daarvoor groeit. Kinderweiden zijn kwetsbaar, erkent de overkoepelende Stichting Kinderboerderijen Nederland, omdat ze juist toegankelijk willen zijn om het begrip tussen mens en dier te bevorderen. Je kunt ze niet hermetisch afsluiten, en kwaadwilligen houd je niet tegen, ook al heeft De Stek in Almere nu toch wel enkele beveiligingsmaatregelen getroffen.

Over wat zich precies in Almere heeft afgespeeld, gruwen medewerkers en brijwilligers. Uit autopsie van een van de konijnen is gebleken dat dit dier door verstikking om het leven is gekomen. Vermoedelijk is ook met de dieren geslagen, want op een van de hokken in de knuffelwei is een pluk haar aangetroffen. De mensen die dit op hun geweten hebben zijn niet goed bij hun hoofd, zeggen de ruim twintig medewerkers van de dierenweide aan het Rie Mastenbroek Sportpark. De daders beseffen niet wat voor leed ze aanrichten. Sandra Verstraten, die namens Triade de medewerkers begeleidt, vertelt dat er flink wat afgehuild is, want ,,speciaal deze doelgroep is erg gevoelig voor dierenleed. Mensen met een verstandelijke beperking hechten zich doorgaans erg aan dieren''. Om die reden krijgen de konijnen op De Stek ook geen namen, dat verkleint het leed als er eens een konijn verdwijnt.

    • Arjen Schreuder