`Jamaica is het sportiefste land'

Redelijk tevreden noemden de vertegenwoordigers van sportkoepel NOC*NSF zich gisteren over de medailleoogst van de Nederlanders. De 22 behaalde plakken zorgen voor een zeventiende plaats in het medailleklassement. In het alternatieve klassement, waarbij de sportieve prestaties zijn afgezet tegen rijkdom en inwonertal, scoort Nederland minder goed. Dan zijn de 22 medailles `slechts' goed voor een 31ste plaats.

Jamaica mag zich volgens dit klassement vier jaar lang het sportiefste land noemen. Met twee gouden, één zilveren en twee bronzen medailles staat het eiland bovenaan. Het feit dat Jamaica nauwelijks 3 miljoen inwoners telt en dat de gemiddelde Amerikaan (de Verenigde Staten zijn nummer één in het officiële klassement) bijna tienmaal zo rijk is, dragen bij aan deze klassering. Tienmaal zo rijk betekent in theorie tienmaal zoveel sportfaciliteiten en dus – weer in theorie – tienmaal zoveel medailles. Arbitrair is het klassement wel, want behalve rijkdom en inwonertal zijn er nog talloze andere criteria te verzinnnen.

China zou de eerste plaats bereikt hebben wanneer het aantal inwoners niet voor een grote correctie zou hebben gezorgd. Nu komt het land (1,3 miljard inwoners) onderin de middenmoot.

Mongolië heeft het met één bronzen medaille relatief goed gedaan: het land is niet alleen arm maar telt ook 2 miljoen inwoners en eindigde op een 15de plaats. Cuba bezet mede dankzij de nog altijd bestaande staatsamateurs een tweede plaats. Als laatste van de 75 landen die één of meer medailles wonnen, eindigde India: rijk is het land niet, maar zelfs rekening houdend met de armoede is de oogst van één (zilveren) medaille mager te noemen, gezien de meer dan 1 miljard inwoners.

Uit de top vijf van de echte medaillespiegel eindigt Australië in het alternatieve klassement, met een oogst van 49 medailles, het hoogst met een 22ste plaats. Van de rijke landen is de prestatie van België de zwakste. Het land behaalde slechts één gouden en twee bronzen medailles.

GRAPHIC pagina 19