Irak stopt olie-export na nieuwe aanslagen

De olie-export vanuit Zuid-Irak is vanmorgen helemaal stopgezet wegens nieuwe aanslagen op oliepijpleidingen. De olieprijs steeg vanmorgen licht op het nieuws over de exportstop.

De export vanuit Irak was de laatste weken al teruggelopen door aanslagen van shi'itische militia. Twee weken geleden voerde het land nog twee miljoen vaten per dag uit, dit weekend was dat teruggelopen tot minder dan 1,4 miljoen vaten (van 159 liter) per dag.

De export in het olierijke zuiden kwam vanmorgen helemaal stil te liggen, zei een zegsman van de Iraakse oliemaatschappij South Oil tegen het Britse persbureau Reuters. De stop volgt op de aanslagen op vijf pijpleidingen in het zuiden van Irak. Deze werden opgeblazen door opstandelingen die zich verzetten tegen de Amerikaanse aanwezigheid in Irak. De olietoevoer zal waarschijnlijk zeker vijf, en wellicht zelfs zeven dagen stilliggen eer de herstelwerkzaamheden aan pijpleidingen en installaties zijn voltooid. Irak voert zo'n 90 procent van de olie uit via het zuiden.

De olieprijs reageerde amper op het nieuws. In Singapore steeg de Amerikaanse olie West-Texas Intermediate vanmorgen 7 cent tot 43,25 dollar. De oliemarkt in Londen is vandaag gesloten in verband met een nationale feestdag.

Er waren vanmorgen opnieuw sussende woorden van oliekartel OPEC. De Indonesische minister voor oliezaken Purnomo Yusgiantoro – tevens de huidige president van OPEC – zei dat het kartel alles doet wat het kan om de olieprijzen te stabiliseren.

Maar hij maakte een voorbehoud over wanneer de prijzen echt weer stabiel zouden zijn. ,,Er moet eerst een significante reductie plaatsvinden in de geopolitieke spanningen'', zei Yusgiantoro, verwijzend naar de problemen in Irak. OPEC komt op 15 september bijeen om de situatie op de oliemarkt te bespreken.