Ierse dwaas ontketent drama op marathon

De Italiaan Stefano Baldini won gisteren de marathon. Alle aandacht ging uit naar de Braziliaanse koploper die door een Ierse priester werd vastgepakt.

Als marathonlopers zelf niet voor dramatiek zorgen zijn het wel buitenstaanders die een handje helpen. De Braziliaan Vanderlei de Lima werd op de marathon bij de Olympische Spelen in Athene op koppositie door een plotseling opduikende demonstrerende Ierse priester tegen de dranghekken gedrukt, waarna hij beduusd en verbijsterd zijn weg kon vervolgen.

Of het hem de overwinning heeft gekost is een hypothetische vraag, maar de tragiek wilde dat de latere winnaar Stefano Baldini uit Italië hem kort daarna passeerde en de Amerikaan Mebrathon Keflezighi hem ook nog de zilveren medaille ontnam. Lima's schrale troost was brons.

Het incident rond Lima was curieus, omdat de beveiliging rond de Spelen meer dan een miljard euro heeft gekost en vervolgens een geloofsfanaat in opvallende uitdossing hij droeg een kilt en een tenue met demonstratieteksten langs de bewaking wist te glippen. Het incident gebeurde een zevental kilometers voor de finish op een plaats waar veel publiek stond; bovendien werd De Lima door twee agenten op een fiets begeleid.

De Lima's zaakwaarnemer Jos Hermens maakte zich na afloop vooral boos op de agent die op het moment van de aanval kort achter hem fietste. ,,Die heeft wel erg traag gereageerd, want die priester moest bijna de hele weg oversteken'', aldus Hermens. ,,Vervelende bijkomstigheid was dat De Lima zijn gel van voedingsstoffen die hem even daarvoor was aangereikt niet meer kon nuttigen. En er is berekend dat het incident voor De Lima tot ongeveer 30 seconden oponthoud heeft geleid. Ik zal niet beweren dat hij de marathon er door verloren heeft, omdat Baldini op dat moment sterk kwam opzetten. Maar ik vond het wel ongelooflijk dat die man door de afzetting heeft kunnen komen. En het is niet de eerste keer, want hij verscheen vorig seizoen bij de Formule 1-race op Silverstone ook al op het circuit, waardoor de race onderbroken moest worden.''

Het incident rond de 35-jarige Braziliaan uit Cruzeiro do Oeste was een persoonlijke tragedie, omdat De Lima zich minutieus op de olympische marathon had voorbereid. Hij was drie weken geleden al in Athene neergestreken om het parkoers, deels te voet en deels per auto, van start tot finish dagelijks nauwgezet te verkennen.

De Lima's versnelling na een uur wedstrijd was conform de strategie die hij had gekozen. Op het moment dat De Lima's tactiek dreigde te worden verstoord door het ras naderende tweetal Baldini en Keflezighi had het incident met de demonstrant plaats; zijn voorsprong op de Baldini bedroeg op dat moment 24 seconden. Het is derhalve de vraag of hij zonder die eigenaardige aanval zijn koppositie had kunnen handhaven.

Uiteindelijk werd de gouden medaille afgehaald door een gereputeerde marathonloper, die gisteren in het afgekoelde Athene een buitengewoon sterke indruk maakte. Baldini, die bij twee achtereenvolgende wereldkampioenschappen derde op de marathon was geworden, toonde vooral in de laatste kilometers geen teken van zwakte en ontving in het oude Panathinaiko stadion een klassieke Griekse heldenontvangst.

Daar zag het even niet naar uit, omdat de toeschouwers in het stadion, die de wedstrijd op een groot scherm konden volgen, Baldini uitfloten op het moment dat hij De Lima passeerde. Maar de geest van sportiviteit was bij Baldini's entree in het stadion weer over de tribunes neergedaald.

De overwinning van de Italiaan werd door de verslagen Amerikaan Keflezighi ook om andere dan sportieve redenen tandenknarsend aanschouwd. De uit Eritrea afkomstige loper als zevenjarige jongen was hij met zijn gevluchte ouders naar de Verenigde Staten gekomen liep een bonus van 1 miljoen dollar mis, die beschikbaar was gesteld door de organisaties van de marathons in New York en Chicago.

Overigens heeft Keflezighi, net als De Lima, Hermens als zaakwaarnemer. De Nederlander had zich niet verbaasd over zijn doorbraak, ook al was het pas zijn derde marathon. Hermens: ,,Keflezighi is een jongen met sterke dijbenen, die goed op een geaccidenteerd parkoers als in Athene uit de voeten kan. Ik verwacht veel van hem. Misschien al in november als Keflezighi de marathon van New York zal lopen.''

De stal van Hermens was succesvol op de olympische marathon, want ook de nummer vier, de Brit Jon Brown staat bij hem onder contract. Met hem had Hermens zeer te doen, omdat bij de olympische marathon in Sydney ook al vierde was geworden. Grote verliezer van de marathon in Athene was Paul Tergat, de Keniaanse wereldrecordhouder met 2.04,55. Hij kreeg een tiental kilometers voor de finish last van steken in de zij. Tergat was wegens zijn lengte in het nadeel op het glooiende parkoers. Hij is typisch een loper die in geregisseerde vlakke marathons zijn slag slaat. Om die reden had de Nederlander Kamiel Maase geen spijt dat hij voor de 10.000 meter in plaats van de marathon had gekozen, ook al viel het mee met de hitte. ,,Ik ben ook lang en me dunkt in een parkoers als hier in Athene in het nadeel'', zei hij vanaf de tribune. Of dat zo is zal de komende jaren blijken als de Nederlander zijn aandacht van de baan naar de weg zal verplaatsen.

    • Henk Stouwdam