Hans Vonk overleden

Dirigent Hans Vonk is gisteren op 62-jarige leeftijd in zijn Amsterdamse huis overleden na een langdurige spierziekte, die hem eerst het dirigeren onmogelijk maakte en uiteindelijk geheel verlamde. Al in 1988 leed hij aan een soortgelijke ziekte, maar daarvan genas hij nog. Sindsdien leefde hij naar eigen zeggen in ,,geleende tijd''.

Hans Vonk beheerste het klassieke èn het eigentijdse repertoire, hij dirgeerde een magnifieke Bruckner en wereldpremières van opera's. Vonk was samen met Edo de Waart de belangrijkste Nederlandse dirigent van de generatie na Bernard Haitink. Hij werkte in Nederland en daarbuiten bij belangrijke orkesten. Zo had hij vaste posities bij de Nederlandse Opera en het Residentie Orkest.

Hij was voorts chef bij orkesten in Dresden, waar Richard Wagner een van zijn voorgangers was, Keulen en St. Louis. Vonk dirigeerde in de Scala in Milaan en op de festivals in Salzburg en Luzern.

Desondanks worstelde Vonk met het idee dat hij in eigen land werd miskend. Dat hij door het Concertgebouworkest in 1988 niet gevraagd werd als opvolger van Bernard Haitink was de teleurstelling van zijn leven. Hij bleef zich daarover beklagen, al probeerde hij zijn grieven wel weg te redeneren.

Necrologie: pagina 10