Giya Kantsjli

De muziek van de Georgiër Giya Kantsjeli, voortrekker van wat wel de 'nieuwe spirituele muziek' wordt genoemd, kenmerkt zich door een uiterste verstildheid.

Niet voor niets gaf hij zijn compositie Diplipito (1997) als motto een zin van Joseph Brodsky mee: ,,Mijn stilte-schepping, mijn stomme'' Klank en tijd raken verstild in deze muziek, die zich in slowmotion lijkt af te spelen. Het motto is niet alleen van toepassing op de tonen, ook de tekst van de countertenor is `stom' omdat hij uit louter betekenisloze woorden bestaat.

De cello, die in dit werk naast de countertenor een belangrijke rol speelt, zoekt zijn weg door de lange, warme en vaak weldadige akkoordclusters van piano en orkest. Af en toe ontstaat hierbij een climax, dramatisch aangezet door een buisklok, of valt alles juist volledig stil.

Naarmate de compositie vordert wordt de tijd soms duidelijker in muzikale gebeurtenissen onderverdeeld, alsof deze zich losmaakt uit een zoete slaap, maar slechts om wakker te worden in een nieuwe, volkomen identieke droom.

Gya Kantsjeli: Diplipito. Stuttgarter Kammerorchester o.l.v. Dennis Russell Davies, met Derek Lee Ragin, countertenor en Thomas Demenga, cello. (ECM New Series 1773)

    • Jochem Valkenburg