Geen pc-privé

Voor huiswerk en internet hebben leerlingen niet het laatste model computer nodig, maar voor de nieuwste spelletjes wel. Toch noemt de automatiseringsbranche het ,,zorgelijk'' dat ouders misschien wel niet meer de allersnelste computer kopen voor hun kinderen, nu de pc privé-regelingafgelopen vrijdag opeens is afgeschaft. Maar er is geen enkele reden om de aanschaf van de nieuwste computers en randapparatuur fiscaal aftrekbaar te houden. Nu driekwart van de Nederlandse huishoudens een of meer computers bezit en de meesten dagelijks op internet surfen, is de Nederlandse computermarkt helemaal verzadigd. Het tweedehands aanbod is enorm. Oudere modellen staan op zolder en vlekkerige monitoren worden hier en daar bij het vuilnis gezet. Computerbedrijven adverteren met steeds grotere kortingen, want door groeiende efficiency bij de productie dalen de prijzen met tientallen procenten tegelijk.

De pc privé-regeling heeft vrijwel zeker een effect gehad op het computerbezit in Nederland. Veel werknemers die er recht op hadden, maakten er gebruik van. Aan de eerste, uit de jaren tachtig stammende pc privé-regeling waren zoveel voorwaarden verbonden dat ze weinig werd gebruikt. Staatssecretaris Vermeend van Financiën, die graag nieuwe fiscale prikkels bedacht, heeft de regeling vereenvoudigd. Het succes van de regeling viel samen met de hausse op het gebied van kunstmatige intelligentie die in 2000 als een zeepbel uiteenspatte. Inmiddels zijn de verwachtingen van de computer soberder. Begin dit jaar is het maximum fiscaal aftrekbare bedrag, overeenkomstig de sterk gedaalde prijzen, bijna gehalveerd van 2.269 tot 1.415 euro. De opheffing van de fiscale prikkel afgelopen vrijdag was abrupt, maar gerechtvaardigd. Het risico dat bij een later gestelde deadline duizenden mensen op het laatst deels op overheidskosten een nog snellere computer of digitale camera zouden kopen, was te groot. Met fiscale prikkels moet de overheid spaarzaam zijn. De belastingwetgeving is al ingewikkeld genoeg. Het is nog helemaal de vraag of er zonder een fiscale prikkel in Nederland een computergebrek zou zijn ontstaan. In ieder geval is de regeling nu totaal overbodig, zodat het goed is dat ze is afgeschaft.