Fortis schrapt banen op kantoren

Fortis schrapt in al zijn Nederlandse bankfilialen de functie van baliemedewerker. Van de 600 baliemedewerkers kunnen er 400 in een nieuwe functie aan de slag, de resterende 200 zullen hun baan bij de Belgisch-Nederlandse bank en verzekeraar waarschijnlijk kwijtraken.

Fortis zal proberen voor een deel van de tweehonderd overtollige baliemedewerkers elders in het concern een baan te vinden, zei een woordvoerder vanmorgen. ,,Maar we kunnen gedwongen ontslagen niet uitsluiten.'' Voor diegenen die ontslagen moeten worden, is inmiddels een sociaal plan overeengekomen met de vakbonden. ,,We zijn voor de zomer het gesprek al aangegaan met de vakbonden en er is inmiddels een akkoord'', aldus de woordvoerder van het financiële concern.

Fortis is momenteel bezig met een onderzoek onder de 600 baliemedewerkers om te bepalen wie er geschikt is voor de nieuwe functie, of wie er bijvoorbeeld extra opleiding nodig heeft om te kunnen functioneren in het nieuwe systeem.

Vakbond De Unie heeft geen bezwaar tegen de veranderingen. ,,Veel andere banken hebben dit al gedaan'', zei bestuurder G. van der Lei tegen het persbureau ANP. ,,Klanten bankieren meer via internet en gebruiken de pinautomaat. Daardoor wordt de baliemedewerker minder aangesproken.''

De vakbondsbestuurder maakt zich wel zorgen over de baliemedewerkers die al jaren meedraaien bij Fortis. Zij zullen na een eventueel ontslag moeilijk aan een nieuwe baan komen, vreest Van der Lei.

Met de beslissing om de balies af te schaffen volgt Fortis andere banken, waaronder ABN Amro.

Net als deze bank zal Fortis de balies in zijn 175 kantoren in Nederland laten verdwijnen en de baliemedewerkers omscholen tot gastheer of gastvrouw. Deze persoon vangt de klant op en helpt hem of haar verder met simpele banktransacties.

Voor andere zaken wordt de klant direct doorverwezen naar een expert in het desbetreffende filiaal. In de bankkantoren van Fortis komen verder ook zuilen waar klanten op de Fortis-website kunnen bankieren via het internet, kleine transacties kunnen uitvoeren zoals overboekingen en hun saldo kunnen raadplegen.

Het storten van contant geld zal ook gaan via een machine. Fortis heeft momenteel een proef lopen met de nieuwe werkwijze in acht kantoren. Het Belgisch-Nederlandse concern wil in 2006 het hele kantorennetwerk hebben omgebouwd.