EO houdt leden het beste vast

Het aantal Nederlandse huishoudens dat lid is van een omroepvereniging, is sinds 1992 met ruim een half miljoen gedaald. Dat blijkt uit een onderzoek van het Commissariaat voor de Media, dat vandaag bekend gemaakt werd.

Hoewel het aantal huishoudens groeide van bijna 6,3 miljoen in 1992 tot ruim zeven miljoen op 1 maart van dit jaar, daalde het aantal leden van bijna 3,8 miljoen naar ruim 3,2 miljoen. Dat laatste cijfer is inclusief nieuwkomers BNN (52.191 leden), ouderenomroep MAX (65.155 leden) en de Nieuwe Omroep (52.191).

Alle omroepen verloren leden. De EO wist het verlies het meest te beperken. Die omroep verloor ongeveer vijf procent. Grootste daler was de AVRO, die ongeveer 35 procent van haar leden zag weggaan. De afname kan deels verklaard worden doordat sinds 1997 abonnees op omroepbladen niet langer ook automatisch lid zijn van de omroepvereniging.