Dronken

,,Een podium om dat geweldige boek, de Bijbel, te tonen.'' Dat vond de Ier Neil Horan van het Formule 1-circuit van Silverstone waar hij vorig jaar juni de baan opliep tijdens de Grote Prijs van Engeland. Gisteravond sloeg de voormalig priester opnieuw toe: dit keer duwde hij tijdens de olympische marathon de Braziliaanse koploper Vanderlei de Lima van de weg. De atleet was volledig uit zijn ritme en verspeelde zijn voorsprong.

Net als in Silverstone was Horan gekleed in een traditioneel Iers kostuum met rode kilt. Alleen de Ierse harp op het jasje heeft hij naar eigen zeggen vervangen door een Davidster om zijn boodschap universeler te maken. De 57-jarige ex-priester uit het graafschap Kerry heeft al een leven van godsdienstig geïnspireerd activisme achter de rug. In boeken en geschriften predikt Horan het einde van deze wereld en de wederkomst van Jezus Christus. De titels die via internet te koop zijn, zijn veelzeggend: Een schitterende nieuwe wereld die snel komt, of Christus neemt binnenkort de macht over van alle regeringen. Horan baseert zich naar eigen zeggen op de bijbelse profeten wier voorspellingen hij letterlijk neemt. Vrijere interpretaties van de bijbel wijst hij af. In 1973 werd hij gewijd als katholiek priester, maar sindsdien lag hij veelvuldig met de kerkelijke autoriteiten in de clinch. Dat resulteerde in zijn ontslag in 1995.

Opvallend is dat zijn activiteiten tot dusver vredelievend waren. Hij reed in 1988 op zijn fiets van Dublin naar Belfast en voerde in elk dorp onderweg een `vredesdans' op. Hij stuurde brieven naar wereldleiders waarin hij pleitte voor vrede. Zijn actie op Silverstone, waar de bolides voor hem moesten wijken, was levensgevaarlijk, maar niet agressief. Waarom hij gisteren De Lima aanviel is onduidelijk. Volgens de politie was Horan dronken.

    • Jaco Alberts