Doden VS bij zware aanslag in Kabul

Bij een aanslag op een vestiging van het Amerikaanse veiligheidsbedrijf Dyncorp in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn gisteren zeker zes mensen gedood, onder wie drie Amerikanen. Er zouden ten minste 20 gewonden zijn. Dyncorp levert onder andere lijfwachten voor president Hamid Karzai en leidt de nieuwe Afghaanse politiemacht op.

De Talibaan, het in 2001 door de Verenigde Staten verdreven ultraconservatieve bewind over Afghanistan, eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag voor zich op als onderdeel van zijn campagne om de komende presidentsverkiezingen te verstoren. Volgens de Afghaanse politie zijn er nog geen arrestaties verricht. Het was de zwaarste aanslag in Kabul sinds in september 2002 30 mensen de dood vonden bij een autobomexplosie.

Washington heeft zijn burgers meteen gemaand ,,potentiële doelgebieden'' zoals regeringskantoren, NAVO-bases en restaurants te mijden. Ook VN-personeel kreeg opdracht zoveel mogelijk van de straat te blijven.

In het zuidoosten van Afghanistan werden enkele uren eerder zeker negen mensen van wie acht kinderen gedood bij een aanslag op een school. De aanslagen onderstrepen de grote onveiligheid in Afghanistan in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 9 oktober.

Mullah Hakim Latifi, die zei namens de Talibaan te spreken, meldde telefonisch dat de aanslag was uitgevoerd met een tijdbom in een voertuig. Hij riep de Afghaanse burgerij op weg te blijven van de verkiezingen en plaatsen waar Amerikanen en andere buitenlanders wonen en werken. ,,Zij zijn onze belangrijkste doelen.'' De Talibaan veroordeelt het verkiezingsproces in Afghanistan als een Amerikaanse farce.

Geweld heeft het afgelopen jaar in Afghanistan bijna 1.000 mensen het leven gekost, onder wie extremisten, regeringsmilitairen, burgers, hulpwerkers en verkiezingsfunctionarissen. Bijna 18.000 door de VS geleide buitenlandse militairen jagen in het land op extremisten van de Talibaan en Osama bin Ladens terreurnetwerk Al-Qaeda.