Dekker wint na secondenspel weer de Ronde van Nederland

Erik Dekker heeft zaterdag de 44ste editie van de Ronde van Nederland gewonnen. De wielrenner uit de Raboploeg won de laatste etappe in de sprint. Met zijn ritzege in Landgraaf pakte Dekker tien seconden bonificatie en samen met de onderweg verdiende seconden was dat voldoende om de Russische leider Vjatsjeslav Ekimov te passeren. Dekker heeft de ronde nu al drie keer gewonnen.

Ekimov was na zijn winnende tijdrit van afgelopen donderdag favoriet voor de eindzege. Toch was Dekker voor de laatste etappe hoopvol gestemd. ,,Ik heb de hele week al superbenen. Ik wist dat ik in staat zou zijn om Ekimov te lossen op de Eyserbosweg. Maar ik wist niet of het voldoende zou zijn om het klassement te winnen.''

De slotetappe door het Limburgse heuvelland werd een tactisch steekspel tussen Rabobank en US Postal, dat behalve Ekimov in nummer drie Zabriskie een kanshebber had. Bij de Nederlandse ploeg was behalve Dekker de Belgische knecht Marc Wauters, nummer vier in het tussenklassement, eveneens in kansrijke positie.

Dekker opende op 20 kilometer voor de eindstreep zoals gepland de aanval. Ekimov kon niet volgen. Hij werd geholpen door de Deense formatie CSC die vijf kilometer voor de finish het gat had gedicht. Dekker: ,,Zij reden voor Guidi, hun sprinter. Hij kon de slotetappe winnen. Tja, dat zijn belangen waar je geen rekening mee kunt houden.''

Zoals gebruikelijk in de Ronde van Nederland moest de laatste sprint, met de tien seconden bonificatie, voor de beslissing zorgen. Het werd weer een spannend slot. Dekker, Wauters en Ekimov stevenden af op de eindoverwinning. De renner van US Postal pakte door zijn vijfde positie geen bonificatieseconden en viel af voor de eindzege. Het verschil tussen winst en verlies in de ronde bedroeg uiteindelijk nog geen seconde in het voordeel van Dekker en het nadeel van Wauters.

De Ronde van Nederland wordt de Ronde van de Benelux. De organisatoren bereikten een overeenkomst met de wielerrondes van België en Luxemburg over een samengaan. De internationale wielerunie UCI gaat volgend jaar van start met de ProTour en daarin is slechts plaats voor één wielerronde in de Benelux. Het wielerevenement zal wel acht dagen gaan duren in plaats van de zes dagen die nu voor de Nederlandse ronde zijn uitgetrokken.