Ballen op gerecyclede sportschoenen

In Urk is een sportveld geopend waarvan de bovenlaag is gemaakt van gerecyclede sportschoenen.

Ajax-verdediger John Heitinga opende vorige week met enkele jonge sporters uit Urk een multifunctioneel sportveld in het vissersdorp, waarvan de bovenlaag is gemaakt van gerecyclede sportschoenen. De ingebruikneming van de moderne variant op het trapveldje was de start van het Europese project `Reuse-A-Shoe' van sportartikelenfabrikant Nike om gebruikte sportschoenen een nieuw doel te geven. Hans Faber is woordvoerder van Nike Nederland en woonde de opening bij van het sportveld in Urk.

Waarom geeft Nike het startschot voor een Europees project in Urk?

Hans Faber: ,,Het initiatief voor de aanleg van een voetbal- en basketbalveld is genomen door de Stichting Sportpromotie Urk. Een van de leden is ook een medewerker van Nike en zo kwamen we op het idee van een pilot-project. We hebben velden aangelegd in de Verenigde Staten, Canada, Australië, China en Japan en nu volgt Europa. Het project in Urk is vooral gefinancierd door Nike met 25.000 euro en de provincie Flevoland met 35.000 euro, uit een Europees potje. Verder stelden kleine sponsors materiaal beschikbaar. Het project werd vooral gedreven door vrijwilligers.''

Wat is het voordeel van een Nike-veld boven een voetbalveldje van gras of beton?

,,Oude sportschoenen kunnen worden verwerkt tot een grondstof die zeer geschikt is voor sportvelden. Het heeft de nodige potentie, want het is kwalitatief hoogwaardig materiaal. Het veert en het is onderhoudsarm. In Hilversum hebben we naast ons kantoor een tennisbaan van hetzelfde materiaal, waarop profspelers als Jan Siemerink en Richard Krajicek kwamen trainen. De bovenlaag is van dezelfde kwaliteit als op de Australian Open, als voorbereiding is het dus ideaal voor die spelers.''

Wat is de volgende stap in het `Reuse-A-Shoe'-project?

,,De volgende sportvelden worden aangelegd in Engeland. Eerst in Manchester, door ons partnership met voetbalclub Manchester United. Daarna volgt London, waar we het project aan het publiek tonen tijdens de London Run. Er komen verschillende locaties in de stad waar mensen hun oude sportschoenen kunnen inleveren voor de sportvelden. Ook andere dan Nike-schoenen kunnen natuurlijk worden ingeleverd. De ingezamelde schoenen worden volledig gerecycled, op het ijzertje na dat aan het uiteinde van de veters zit.''