Apache neergestort op missie in Afghanistan

Een Nederlandse Apache-gevechtshelikopter is gisteren in de buurt van de Afghaanse hoofdstad Kabul neergestort. Dat heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt. Een van de twee vliegers raakte lichtgewond. De Apache is bij de crash verloren gegaan.

Het ongeluk met de AH-64 Apache gebeurde afgelopen zondag iets ten noorden van Kabul, om half vier lokale tijd. Door nog onbekende oorzaak kwam een van twee gevechtshelikopters, die volgens een woordvoerder van de luchtmacht ,,op geringe hoogte'' vlogen, in de problemen en crashte. Zeker is volgens de woordvoerder dat er niet op de helikopter is geschoten. Of er sprake is van een technisch mankement of dat de Apache per ongeluk ergens tegenaan is gevlogen, moet nog worden uitgezocht, aldus Defensie.

Direct na de crash zijn de twee Nederlandse vliegers door een Amerikaans reddingsteam overgebracht naar het hospitaal op de Amerikaanse basis bij Bagram, even ten noorden van Kabul. Grondtroepen van de vredesmacht ISAF bewaken het wrak van de neergestorte Apache, dat later zal worden geborgen.

Nederland heeft sinds maart van dit jaar zes Apaches gestationeerd op Kabul International Airport. De heli's moeten bijdragen aan de veiligheid van ISAF-troepen in de hoofdstad, vooral door het verzamelen van inlichtingen. Het kabinet besloot onlangs de missie van de Apaches te verlengen tot medio maart 2005 in verband met de aanstaande verkiezingen in Afghanistan, die naar verwachting gepaard zullen gaan met het verder oplopen van de spanning in het land. Ook zullen Nederlandse F-16's op korte termijn boven Afghanistan patrouilles gaan uitvoeren.

Sinds juni vliegen ook zes Nederlandse Apaches in Zuid-Irak. Minister Kamp besloot de toestellen hier naartoe te sturen in verband met de verslechterende veiligheidssituatie.

Nederland bezit nu nog 29 Apache-gevechtshelikopters. De Apaches werden in 1995 aangeschaft voor de Luchtmobiele Brigade. De kale `stuksprijs' van de AH-64 bedraagt ongeveer 16 miljoen euro. Vervanging is niet aan de orde, aldus Defensie. Onlangs besloot Defensie zes toestellen af te stoten wegens opgelegde bezuiningen.