Zelf via het net je marathon kiezen

Zondag wordt er met de marathon een streep gezet onder de Olympische Spelen. De winnaar van de gouden medaille in Sydney in 2000, de Ethiopiër Gezahegne Abera, is geblesseerd. Het wereldrecord, 2.04.55 uur, op naam van de Keniaan Paul Tergat, zal ook niet worden verbeterd. Daarvoor zijn de omstandigheden te ongunstig.

Commerciële televisiebelangen en het Amerikaanse tijdverschil hebben ertoe geleid dat de marathon 's middags om 17.00 uur begint. De kans is groot dat het een barre tocht wordt van het historische Marathonas naar het Panathinaikos Stadion in Athene. Het te overbruggen hoogteverschil van 200 meter is nog het minste probleem bij de 42 kilometer en 195 meter. De verwachting is dat de – op zichzelf al ongunstige – hoge temperaturen zullen leiden tot een barre tocht met lange stukken zinderend asfalt.

Misschien dat de marathon van zondag desondanks – of juist – kijkers inspireert om ook eens de krachten te meten op die klassieke afstand. Dat is minder zwaar als in het algemeen wordt gedacht, kan ik uit eigen ervaring melden. De overstelpende hoeveelheid marathonsites op het internet vertellen dat bijna elke week ergens ter wereld een marathon kan worden gelopen.

De waarschijnlijk meest prestigieuze jaarlijkse marathonloop is die van Boston. De site www.bostonmarathon.org/ BostonMarathon meldt dat op 18 april 2005 alweer de 109de Boston Marathon wordt gelopen. Het is daarmee ook de oudste jaarlijkse marathon ter wereld, waarvoor men zich overigens niet zomaar kan inschrijven. De site vermeldt kwalificatietijden die de potentiële deelnemer gelopen moet hebben na september 2003 in een internationaal erkende marathon. De tijden variëren van 3uur10 voor mannelijke deelnemers van 18-34 tot een tijd van 5uur30 voor vrouwen van boven de 80. Verder is op deze site onder meer het hilarische verhaal te vinden over de totstandkoming van de officiële lengte van de marathon.

Op 26 september wordt de marathon van Berlijn (http://www.real-berlin-marathon.com) gelopen, waar verleden jaar het bovenstaande wereldrecord werd gelopen. De site, die voor een deel in het Engels is vertaald, biedt naast een routekaart en een lijst met deelnemers onder meer veel links en (Duitstalige, gründliche) informatie over algemeen geldende voorschriften bij het trainen.

Op de site http://marathon.pagina.nl staat een zeer uitgebreide, maar verder niet gespecificeerde lijst per land of staat van marathonsites. Belangrijke tips voor beginners zijn te vinden op Arthur's Marathon Calendar, (http://users.skynet.be/arthurbamps/ marathon/frame1n.htm).

www.bostonmarathon.org, www.real-berlin-marathon.com.

    • Dik Rondeltap