Zege Van Bon na lange vlucht

Leon van Bon heeft gisteren de vijfde etappe in de Ronde van Nederland gewonnen. De wielrenner van Lotto-Domo triomfeerde na een lange vluchtpoging van 200 kilometer die hij tussen startplaats Düsseldorf en finishplaats Sittard had ondernomen. In het algemeen klassement steeg Van Bon naar de vijfde plaats, op vijftien seconden van leider Ekimov, de Rus van US Postal. De Ronde van Nederland, die deze week werd gekenmerkt door regen en valpartijen, eindigt vandaag met een lastige slotetappe naar Landgraaf.

Van Bon had het routeboek goed bestudeerd. Hij beoordeelde de rit in het Duitse en Limburgse heuvelland als lastig. Na de start in Düsseldorf zou het peloton door het Eiffelgebergte trekken. ,,Onze enige kans op een succesvolle ontsnapping. Andere etappes worden veel te veel gecontroleerd door ploegen van sprinters en klassementsrenners. De heuvels zijn goed voor aanvallers'', verklaarde de Nederlandse gelegenheidskopman in Belgische dienst.

Van Bon had zijn ploeggenoten om die reden ,,opgenaaid''. De woorden sorteerden effect, want de renners van Lotto-Domo ontketenden vanaf het eerste moment een spervuur aan demarrages. Vluchtpogingen van zijn teamgenoten Moerenhout en Eeckhout kenden hadden geen succes. Van Bon had meer geluk, zeker toen hij werd vergezeld door de Belg Streel. ,,Een echte hardrijder. Het was jammer dat hij kramp kreeg op de plaatselijke omlopen. Ik heb zelfs even op hem gewacht, maar hij was ineens weg'', zei Van Bon.

Van Bon had niet verwacht dat hij de ritzege zou behalen. ,,Ik kom net terug van een knieblessure, waardoor ik de Tour en de Olympische Spelen miste. Vooraf dacht ik hier alleen te kunnen meerijden, meer niet. Ook onderweg was ik steeds bang dat mij zou overkomen wat nu bij Streel is gebeurd.''