Yinka:

Ligt het aan het nieuwe rafeltje aan haar stem? Feit is dat de Nigeriaans-Engelse Yinka op Fruit Suga vaak doet denken aan de Congolees Belgische Maria Daulne, de frontvrouw van de groep Zap Mama nieuwe stijl. Ook qua richting zijn er gelijkenissen: de zangeressen weten van hun Afrikaanse roots maar zijn er (niet meer) zo mee bezig. Arrenbie, `nu soul' en een vleugje funky jazz, dat is waar het om gaat. Plus in Yinka's geval een flinke scheut disco uit de jaren 1975-'85. Voor hen die Second Skin, haar debuut van twee jaar geleden, kennen, biedt deze cd veel vertrouwds. Zoals de samenwerking met bassist Alex Oele en de nadruk op zelf gebakken liedjes. Dat er niet alleen op `Dance', maar ook op de andere liedjes op deze cd, heel relaxed kan worden gedanst, komt goed uit, want op 5/9 viert Yinka haar verjaardag in de bovenzaal van Paradiso.

Fruit Suga

(CTC 2990459)

***

    • Frans van Leeuwen